beneficii Ulei esential Blue Tansy doTerra

Numele comun al plantei Tansy provine din greaca athanatos, adica „nemurire” (fie pentru ca este longeviva, fie pentru ca Tansy era folosita pentru imbalsamare). In mitologia greaca, Zeus l-a facut pe Ganymede nemuritor, oferindu-i lui Tansy pe Muntele Olympus.

Uleiul esential Blue Tansy, se obtine din planta mediteraneana cu flori galbene.  Este un ulei important in amestecul doTERRA Deep Blue, Blue Tansy fiind linistitor pentru minte si pentru corp.

Din cauza continutului ridicat de chamazulene si sabinene, Blue Tansy are un aspect albastru de cerneala inchisa, care se formeaza atunci cand uleiul esential este distilat din planta. Uleiul esential este extras din toate partile plantei printr-un proces de distilare cu abur.

Blue Tansy (Tanacetum annuum) este netoxic deoarece nu contine tujon si este un ulei foarte eficient in aromoterapie.

Blue Tansy are o istorie indelungata de utilizare medicala. In America, triburile Cherokee au folosit infuzii facute din planta pentru a trata durerile de spate si ca tonic geeneral. Cheyenne a folosit infuzii facute din frunzele si florile plantei pentru a trata starea de slabiciune, oboseala si ametelile.

Are proprietati terapeutice foarte asemanatoare cu musetelul german iar parfumul dulce, cald, il fac extrem de popular in aromaterapie.

Acest ulei este uneori confundat cu uleiul Tansy (Tanacetum vulgare), care este bogat in thujone, o neurotoxina. 

DENUMIRE STIINTIFICA: Tanacetum annuum
DENUMIRE COMUNA: Tansy marocan, Musetel albastru
PARTEA FOLOSITA DIN PLANTA: Toate partile plantei
METODA DE EXTRACTIE: Distilare cu abur
DESCRIERE AROMA: Fructat, balsamic
COMPONENTE CHIMICE PRINCIPALE: Sabinene, Chamazulene, p-Cymene, α-Phellandrene, ß-Pinene, Camfor
ORIGINE: Maroc
UTILIZARE: Aromatic, Topic

Proprietati

Antibacterian, antimicrobian, antifungic, antihistaminic, antiviral

Indicatii utilizare

Aplicarea topica: ingrijirea pielii, antiinflamator, antialergic, analgezice, antibacterian, antiviral, antifungic, febrifug, expectorant, vindecarea ranilor, artrita, afectiuni cronice ale pielii.

 Inhalare: anxietate, stres, depresie usoara

Beneficiile uleiului esential de Blue Tansy

PENTRU SANATATE

  • Proprietatile antibacteriene il fac ideal pentru tratarea unei serii de afectiuni si rani. Daca aveti o rana minora, taietura, arsura sau o muscatura de insecte de orice fel, aplicarea dilutiei de Blue Tansy in zona afectata a pielii va ajuta atat la ameliorarea durerii, cat si, mai important, la prevenirea raspandirii de bacterii. Acest lucru inseamna ca sansele de a dezvolta orice infectie secundara sunt mult reduse.
  • Antifungic[1]. Poate ajuta la tratarea tipurilor de ciuperci care duc la infectii ale pielii, unghiilor sau scalpului.
  • Antiinflamator
  • Antihistaminic. Blue Tansy reduce de fapt raspunsul natural al histaminei la un alergen, ceea ce inseamna ca poate ajuta la ameliorarea multe simptome, cum ar fi stranutul, eruptiile cutanate si ochii iritati.
  • Antiviral
  • Suport digestiv. Sanatatea digestiva este extrem de importanta pentru sanatatea noastra generala. Este important sa putem digera si absorbi substantele nutritive din dieta noastra cat mai eficient posibil si uleiul esential Blue Tansy este unul dintre multe uleiuri esentiale care fac sistemul digestiv deplin functional. Stimuleaza digestia, elimina gazele, indicat pentru indigestie, constipatie si crampe.
  • Amelioreaza durerile musculare si artrita. Este o optiune excelenta pentru persoanele care sufera de inflamatie cronica a articulatiilor ca urmare a reumatismului sau a artritei. Este unul dintre uleiurile care pot fi utilizate pentru a atenua durerea provocata de guta.
  • Este utilizat frecvent si foarte eficient pentru combaterea durerilor de cap indiferent daca sunt cauzate de tensiune sau congestia sinusurilor. Aplicati pe tample sau inhalati si veti constata o ameliorare rapida
  • Imbunatateste repiratia. Excelent suport natural pentru sistemul respirator. Are calitati expectorante, ceea ce inseamna ca poate fi inhalat sa elibereze mucus si flegma din sinusuri si plamani. Capacitatea antivirala si antiinflamatorie ajuta la uciderea bacteriilor. Poate fi de asemenea folosit pentru a va ajuta sa aveti un somn linistit, fara tuse si congestie care ar fi putut sa va tina treaz noaptea. Pentru a va ajuta sa respirati mai usor, puteti sa difuzati uleiul sau sa il inhalati direct. O optiune excelenta este sa o combinati cu cateva picaturi de ulei de eucalipt sau menta si sa faceti o inhalare cu aburi.
  • Stimuleaza sistemul endocrin
  • Reduce venele varicoase
  • Calmeaza arsurile solare
  • Calmeaza iritarea pielii cauzate de tratamentele cu radiatii

PSIHO-EMOTIONAL

  • Probleme emotionale precum anxietate, stres si chiar si cazuri de depresie usoara. Aroma incantatoare si calda, va poate linisti mintea intr-o clipa. Incearca combinarea uleiului tau Blue Tansy cu uleiul de lavanda si ulei fractionat de nuca de cocos, pentru un masaj linistitor dupa o zi lunga de munca sau exercitii fizice intense
  • Atunci cand este inhalat sau difuzat, are un efect minunat asupra mintii Indiferent daca ati incercat numeroase tratamente medicale sau ati suferit in tacere, incercati sa dati o sansa uleiului Blue Tansy. Ai putin de pierdut si ai putea vedea efecte minunate pentru mintea ta.
  • Calmeaza comportamentul impulsiv

FRUMUSETE SI INTRETINERE

  • Poate fi aplicat local, atata timp cat este folosit diluat. Este eficient pentru hidratarea pielii, dar poate, de asemenea, ajuta la tratarea unei varietati de afectiuni ale pielii datorita actiunii sale antibacteriene, anti-fungice si antiinflamatorii. Este folosit la tratarea acneei, dermatitei si psoriazisului, precum si pentru a ajuta la calmarea pielii uscate, mancarime sau inflamatii.

CASA SI GRADINA

  • Este un insecticid extrem de eficient si este mortal pentru artropode.

Sinergii

Precautii si siguranta

  • Posibil sensibilitate cutanata. Inainte de a aplica pe piele, este intotdeauna bine sa efectuati un test deoarece unele persoane sunt sensibile la acest ulei.
  • Este, in general, considerat sigur pentru utilizare locala, atata timp cat este diluat inainte de aplicarea acestuia. Unele surse mentioneaza ca acest ulei poate fi toxic atunci cand este aplicat pe piele in forma pura.
    Food and Drug Administration a inclus ingredientul in categoria GRAS – ingrediente considerate a fi sigure pentru utilizare.
  • A nu se lasa la indemana copiilor. Daca sunteti insarcinata sau aveti probleme medicale, consultati-va medicul. Evitati contactul cu ochii, urechea interioara si zonele sensibile. Poate pata suprafetele, tesaturile si pielea.
  • Poate interactiona cu anumite medicamente, inclusiv antidepresive, antipsihotice, antihistaminice si antibiotice.
  • Femeile insarcinate ar trebui sa consulte medicul inainte de utilizarea acestui ulei in forma pura.
  • Uleiul nu trebuie utilizat niciodata intern
  • Din cauza continutului ridicat de camfor, uleiul esential Blue Tansy nu trebuie utilizat de persoanele cu epilepsie sau boala Parkinson.
  • Asigurati-va ca achizitionati un produs autentic, pur.
Blue Tansy-ulei-esential-doterra

Surse, studii, cercetari

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10412905.2000.9712058#.UZEpa8rprNE

Chamazulene: An Antioxidant-Type Inhibitor of Leukotriene B4 Formation  https://www.thieme-connect.com/DOI/DOI?10.1055/s-2006-959520 Chemical Composition and Antifungal Properties of the Essential Oil of Tanacetum annuum https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10412905.2000.9712058#.UZEpa8rprNE Investigation of the effect of chamazulene on lipid peroxidation and free radical processes https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8827832

Close Menu
WhatsApp chat