Ulei esential tamaie doterra Frankincense

Tamaia provine din zonele fierbinti si aride ale planetei noastre, dovedindu-se a fi o substanta aromatica pretioasa si bogata in simboluri. Cu toate acestea, aceasta rasina poate fi transformata intr-un ulei esential, foarte apreciat nu numai in practica religioasa, ci si in aromaterapie si tratamente naturiste.

Rasina este ca un lichid laptos-alb, parfumat, care curge din trunchiul copacului atunci cand este taiata (crestata) scoarta. “Lacrimile” uscate sunt colectate, iar rasina este apoi distilata, producand uleiul pretios. Recoltarea rasinii de tamaie necesita o indemanare mare si ani de practica. Procesul de recoltare dureaza peste cinci luni pentru a fi finalizat si este o munca foarte dificila.

doTERRA lucreaza cu artizani care au perfectionat acest proces delicat. Recoltatorii isi parasesc locuinta, calatoresc cateva zile si traiesc in pesteri in timp ce recolteaza.

Dupa ce fermierii recolteaza “lacrimile”, femeile le sorteaza dupa culoare, dimensiune si puritate. Calitatea uleiului este influentata foarte mult de calitatea rasinii recoltate.

doTERRA a dezvoltat mai multe parteneriate in aceasta regiune, ocolind intermediarii, lucrand direct cu recoltatorii – platindu-le un pret echitabil si substantial. In unele zone rurale in care banii nu au o valoare prea mare sau deloc, doTERRA plateste in produse alimentare si produse de baza – alimentand sate intregi. 

Arborele de tamaie incepe sa producă rasina in al treilea sau al patrulea an, insa o rasina de calitate se obtine dupa ce copacul a ajuns la varsta de 8 ani. Un singur copac poate produce cateva kg de rasina intr-un an. 

Din 100 kg de rasina se obtin 8-10 kg de ulei esential de tamaie

Tamaia are o semnificatie aparte in crestinism, fiind unul dintre darurile oferite de cei trei Magi nou-nascutului Iisus. In plus fata de notorietatea sa in Noul Testament, tamaia este considerara un ulei sfant folosit pentru miruire in Orientul Mijlociu. Utilizata in Egiptul Antic in masti de intinerire a pielii, a fost unul din ingredientele folosite in uleiurile sfinte descrise in Talmud. Pasarile legendare Phoenix se spunea ca isi construiesc cuibul din crengi de tamaie si se hranesc cu “lacrimi” de rasina.

Recent a inceput sa fie utilizat in spitalele din Europa si America si este supus unor studii extinse. 

DENUMIRE STIINTIFICA: Frankincense Boswellia carteri, sacra, papyrifera, frereana
PARTEA FOLOSITA DIN PLANTA: rasina
METODA DE EXTRACTIE: distilare la abur a rasinii uleioase a copacului
DESCRIERE AROMA: calda, picanta, aromata
COMPONENTE CHIMICE PRINCIPALE: alfa-pinene, mircen, limonen, sabinene
UTILIZARE: Aromatic, Topic, Intern

Tamaia are un placut parfum dulce si balsamic, care stimuleaza simturile si mintea. Util pentru meditatii, imbunatatirea propriilor legaturi spirituale si echilibrare, are proprietati calmante care contribuie la concentrarea mintii, depasirea stresului si sentimentului de disperare.

Proprietatile de calmare si infrumusetare sunt folosite pentru intinerirea pielii si pentru a ajuta la reducerea aparitiei imperfectiunilor, ridurilor fiind un ingredient valoros al produselor dermato-cosmetice.

Proprietati

antiseptic, cicatrizant, stimularea imunitatii, dizinfectant, anti-inflamator, astringent, digestiv, diuretic, tonic general, expectorant, citofilactic (protejeaza celulele organismului), cicatrizant, emenagog, vindeca ranile, antirid, antiacneic, antifungic

Indicatii utilizare

Aplicarea topica: aplicare cutanata (baie, comprese la rece, masaj): cicatrici, riduri, congestie respiratorie, oboseala, infectii ale pielii, rani, sistem imunitar slabit, tuse productiva, ulcer varicos

Inhalare: respiratie (difuzie, inhalare, olfactie): anxietate, astenie, convalescenta, congestie respiratorie, gripa si raceala, oboseala, sinuzita, sistem imunitar slabit, tuse

Intern: anxietate, astenie, bronsita, convalescenta, congestie respiratorie, raceala si gripa, oboseala, sistem imunitar slabit, tuse productiva

Ulei esential tamaie doterra Frankincense2

Dorești să cumperi uleiuri esențiale? Este foarte simplu:

  • comandă acum, direct de pe site-ul oficial doTERRA
  • pentru reduceri între 25-55% plus numeroase alte beneficii, te invit să creezi un cont de membru sau să mă contactezi – 0774 550 799

     

Beneficiile uleiului esential de tamaie

PENTRU SANATATE

  • Cutanat: cicatrizant, infectie cutanata, rani, ulcer varicos; se dilueaza intr-un ulei purtator si se aplica in zona care urmeaza sa fie tratata.
  • Stimulant al sistemului imunitar. Ajuta la absorbtia nutrientilor[1]. Studiile[2] [3]au demonstrat ca tamaia are capacitatea de a intari sistemul imunitar, in special sistemul imunitar scazut , ajutand la distrugerea bacteriilor periculoase, a virusilor si chiar a cancerelor. Cercetatorii de la Universitatea Mansoura din Egipt au efectuat un studiu de laborator si au constatat ca uleiul de tamaie prezinta o activitate imunostimulanta puternica. (3, 4)
  • Convalescenta, oboseala, sistem imunitar slabit, raceala si gripa, viroze. Diluati in ulei de baza purtator si masati spatele. Adaugarea catorva picaturi de ulei de tamaie intr-un difuzor de uleiuri esentiale poate trata racelile si alte probleme respiratorii
  • Sistemul respirator – expectorant[4]: Trateaza astmul, congestia, raceala, tusea, bronsita, sinuzita si laringita, curata plamanii. Se dilueaza in ulei purtator pentru a masa spatele. Se mai poate folosi prin difuzie, inhalare.
  • Analgezic natural – Amelioreaza durerile din zona abdominala si premenstruale prin aplicatii locale cu comprese sau masaj. Pentru durerile menstruale masati abdomenul cu 2 picaturi Sandalwood si 2 picaturi tamaie (diluate in ulei purtator)
  • Calmeaza durerile de cap
  • Amelioreaza durerile articulare – antiinflamator[5]. Este folosit tratarea durerilor articulare si a inflamatiilor din osteoartrita, artrita reumatoida, spondilita cervicala, guta, rigiditate articulara.
  • Antifebrila –reduce febra – Echilibreaza temperatura corpului prin masaj; provoaca transpiratia si elimina toxinele din corp
  • Probleme de sanatate orala – calitatile antiseptice ale acestui ulei pot ajuta la tratarea si prevenirea problemelor dentare, cum ar fi respiratia urat mirositoare, carii, durerile de dinti, ranile la nivelul gurii si alte infectii. Un studiu[6] arata ca extractele de tamaie au ajutat la calmarea inflamatiei cauzate de gingivita produsa de placa
  • Astringent, antimicrobian –  uleiul de tamaie este un agent antiseptic si dezinfectant care are efecte antimicrobiene si pot ucide germenii si bacteriile daunatoare.  Are capacitatea de a elimina virusii racelii si gripei din casa si din organism in mod natural si poate fi folosit in locul agentilor chimici de curatat de uz casnic.
  • Asupra aparatului digestiv: stimuleaza secretiile gastrice, vermifuga, antidiareica, fiind utila in pierderea apetitului, tratarea diareei, dizenteriei si colitelor, boala Crohn. Un studiu[7] a constatat ca acidul boswellic pot ajuta la bolile inflamatorii digestive cum ar fi colitele. Amelioreaza disconfortul gastrointestinal: constipatie, gaze, dureri de stomac, sindrom de intestin iritabil, crampe. Ajuta la accelerarea digestiei alimentelor, similar cu enzimele digestive.
  • Diuretic, antiseptic urinar (de ajutor in disurie, pielonefrite)
  • Dizolva pietrele la rinichi cat si cele de la vezica biliara
  • Hepatoprotector
  • Hipoglicemiant
  • Reduce nivelul colesterolului din sange si reduce riscul formarii placilor de aterom pe vasele de sange
  • Tonic cardiac. S-a demonstrat ca uleiul de tamaie prin inhalare reduce frecventa cardiaca si hipertensiunea arteriala
  • Poate ameliora simptomele legate de menopauza si menstruatie prin echilibrarea nivelurilor hormonale. Poate fi utilizat pentru combaterea simptomelor, cum ar fi schimbari de dispozitie, crampe, durere, oboseala, greata, anxietate, constipatie si dureri de cap. De asemenea, are actiune emenagoga (regleaza ciclurile menstruale ale femeilor premenopauzale). Uleiurile esentiale de tamaie pot, de asemenea, regla productia de estrogen si pot reduce riscul de dezvoltare a chistului uterin sau a tumorii la femeile aflate in premenopauza[8]. La nivelul aparatului genital feminin este adjuvant in tratarea leucoreei
  • La nivelul aparatului genital masculin este util in ameliorarea spermatoreei[9]. Studiile pe animale arata ca uleiul de tamaie creste fertilitatea datorita structurii chimice similare cu steroizii. Cand a fost utilizat intern la sobolani, uleiul de tamaie a crescut fertilitatea si numarul de fetusi, ceea ce sugereaza ca acest ulei poate creste densitatea si motilitatea spermei
  • Este tonic afrodisiac feminin si masculin
  • Antitumoral (prin rezine): induce apoptoza celulelor tumorale. Unele studii au constatat ca Boswellia poate fi utila in taratarea anumitor tipuri de cancer: leucemie, cancer de san, cancer de vezica urinara; reduce retentia de lichide din jurul tumorilor cerebrale. Mai multe grupuri de cercetatori au descoperit ca tamaia are efecte antiinflamatorii si anti-tumorale promitatoare atunci cand este testata in studii de laborator si pe animale. S-a demonstrat ca Uleiul de tamaie ajuta la combaterea celulelor specifice anumitor tipuri de cancer. Cercetatorii din China au investigat efectele anticanceroase ale uleiurilor de tamaie si smirna asupra a cinci linii de celule tumorale intr-un studiu de laborator. Rezultatele au aratat ca liniile celulare de san si piele de cancer de piele au aratat o sensibilitate sporita la combinatia de smirna si uleiuri esentiale[10]. Un studiu[11] din 2012 a constatat chiar ca un compus chimic gasit in tamaie numit AKBA are succes la uciderea celulelor canceroase care au devenit rezistente la chimioterapie, ceea ce il poate face un tratament potential natural al cancerului.
Ulei esential tamaie doterra Frankincense1.jpg

PSIHO-EMOTIONAL

  • Eficient in calmarea nervilor pentru a trata stresul, anxietatea si depresia[12], reducand in acelasi timp tensiunea arteriala ridicata si frecventa cardiaca. [13](inhalare, difuzie)
  • Oboseala cronica
  • Stimuleaza spiritualitatea, starea meditativa (inhalare, difuzie)
  • Are proprietati purificatoare
  • Calmeaza sistemul nervos cand este cazul
  • Stimuleaza sistemul nervos cand este cazul
  • Aplicat pe talpile picioarelor, aduce senzatie de relaxare si echilibreaza starea de spirit 
  • Excelent pentru perioadele strasante sau incarcate, cum ar fi depresiile post-natale, suferinta accentuata
  • Ajuta la reducerea reactiilor de stres si a emotiilor negative
  • Unele persoane cred ca aroma de tamaie poate creste intuitia si conexiunea spirituala
  • Aduce sentimente de pace, relaxare, satisfactie si bunastare generala.Imbunatateste memoria si functiile de memorie si invatare[14]. Pierderea progresiva a memoriei din cauza dementei si a bolii Alzheimer poate fi o problema grava. Alte simptome pot include schimbari de dispozitie, confuzie, dezorientare, pierderea judecatii si paranoia.Daca aveti probleme somnul, uleiul tamaia poate fi solutia potrivita pentru dvs. Este capabil sa reduca nivelul de anxietate si stres cronic, care va pot impiedica sa dormiti noaptea. Mirosul calmant al tamaiei va poate permite sa adormiti in mod natural. De asemenea ajuta la deschiderea cailor respiratorii ale plamanilor si va ajuta organismul sa elimine durerea care va poate impiedica sa dormiti[15].

FRUMUSETE SI INTRETINERE

  • Intretinerea tenului:
    • Revitalizeza pielea si previne semnele de imbatranire. Uleiul de tamaie are capacitatea de a intari pielea si de a tonifia, de a imbunatati elasticitatea, reduce ridurile, petele si aspectul de piele matura. Cea mai buna modalitate de a beneficia de actiunea anti-rid a uleiului de tamaie este aplicarea topica. Retetele faciale facute acasa nu trebuie sa contina cantitati mari de ulei esential. Tenul este mult mai sensibil decat restul corpului.
    •  Tonifiaza pielea, reda elasticitatea, reduce aspectul cicatricilor si acneei si vindeca ranile
    • Perfect pentru tenul uscat, sensibil
    • Trateaza acneea
  •  
  • Poate fi de asemenea benefic pentru atenuarea vergeturilor, cicatricilor chirurgicale sau a semnelor asociate sarcinii si pentru vindecarea pielii uscate sau crapate. Conform unei revizuiri publicate in Jurnalul de Medicina Traditionala si Complementar, uleiul de tamaie reduce roseata si iritarea pielii. Studiile sugereaza ca este structura pentaciclica triterpenica (asemanatoare steroizilor) a uleiului de tamaie care contribuie la efectul ei calmant asupra pielii iritate[16]
  • Cicatrizant: ajuta la vindecarea ranilor, arsurilor si poate estompa aspectul cicatricilor, vergeturilor. Se amesteca doua pana la trei picaturi de ulei esential cu un ulei de baza sau lotiune nemodificata si se aplica direct pe piele. Aveti grija sa nu o aplicati pe rani deschise; este benefica pentru pielea care este in proces de vindecare
  • Ajuta la reducerea imperfectiunilor pielii
  • Trateaza, furunculii, inflamatiile
  • Amelioreaza infectiile fungice
  • Atunci cand se aplica local pe piele, uleiul de tamaie poate stimula cresterea celulelor. Proprietatile sale citophylactice pot, prin urmare, sa stimuleze regenerarea celulelor pielii, mentinand in acelasi timp sanatatea celulelor existente

Pentru a beneficia pe deplin de efectele terapeutice ale uliului esential de tamaie, este foarte important sa il combinati cu uleiul purtator potrivit, conform indicatiilor de diluare.​

  • Intretinerea parului:
    • Intareste radacina firului de par
    • Hraneste si ingrijeste scalpul, ofera stralucire parului
    • Recomandat pentru fire despicate, par vopsit, degradat, cu tendinta de cadere
  • Maini uscate: adaugati cateva picaturi de ulei de tamaie in crema hidratanta pentru a ajuta la hidratarea si regenerarea pielii.

  • Unghii fragile: aplicati o picatura de ulei esential de tamaie pe unghie si masati  in jurul cuticulelor si marginilor unghiilor pentru a intari unghiile fragile

CASA SI GRADINA

  • Antiseptic, ceea ce inseamna ca ajuta la eliminarea bacteriilor si a virusilor din casa dumneavoastra si a spatiilor. Rasina a fost frecvent arsa pentru a ajuta la dezinfectarea unei zone si este utilizata ca un odorizant natural. Utilizati-l intr-un difuzor de ulei esential pentru a ajuta la reducerea poluarii interioare, odorizarea si dezinfectarea unei incaperi.

CHAKRA

Este cunoscut ca “regele uleiurilor”. Folosit mult pentru meditatie – treceti de-a lungul celui de-al treilea ochi si puneti palma peste inima. Un amestec minunat de a crea un spatiu de meditatie este 2 picaturi de lemn de santal, 2 picaturi de tamaie si 2 picaturi de bergamot. Folosit ca un ulei de masaj pentru a va concentra energia, pentru a imbunatati concentrarea si calma mintea.

Sinergii

smirna, lamaie, portocala, bergmota, lavanda, smirna (psiho-emotional), sandalwood, piper negru, busuioc, geranium, melissa, vetiver, cardamom, cedru, musetel, salvie, coriandru

  • Un studiu de laborator publicat in Letters in Applied Microbiology a constatat ca amestecul dintre ulei de tamaie si uleiul de smirna este deosebit de eficienta atunci cand este folosit impotriva agentilor patogeni. Aceste doua uleiuri, care au fost utilizate in combinatie incepand din 1500 i.Hr., au proprietati sinergice si aditive atunci cand sunt expuse la microorganisme precum Cryptococcus neoformans si Pseudomonas aeruginosa[17]

Precautii si siguranta

  • Asigurati-va ca diluati uleiul esential cu un ulei de baza purtator. Dozaj uzual recomandat in compozitiile cosmetice: 0,5-2%
  • Acordati atentie deosebita difuziei intrucat poate usca atmosfera, implicit tracturile respiratorii si, prin urmare, poate induce unele neplaceri pentru persoanele sensibile la nivelul respirator (astm, etc.)
  • Aceasta rasina are capacitatea de a dizolva smaltul dintilor si din acest motiv, nu se tine mult timp in gura, in contact cu dantura. Este de preferat utilizarea uleiului incapsulat.
  • Daca sunteti insarcinata sau alaptati, evitati utilizarea uleiului de tamaie, deoarece aceasta poate declansa contractii, menstruatie
  • In ceea ce priveste copiii, exista informatii limitate privind utilizarea acestui ulei pentru aceasta grupa de varsta[18] . Uleiul esential de tamaie nu trebuie utilizat de copii sub 3 ani.
  • Este netoxic si neiritant si nu sunt raportate efecte secundare grave ale acestuia[19]. Cu toate acestea, poate provoca eruptii cutanate si probleme gastro-intestinale cum ar fi greata, dureri de stomac si hiperaciditate la unele persoane.
  • Uleiul de tamaie poate avea efecte de subtiere a sangelui, astfel incat persoanele cu probleme de coagulare a sangelui trebuie sa fie atente atunci cand il utilizeaza. [20]

Surse, studii, cercetari

[1] The Healing Art of Essential Oils: A Guide to 50 Oils for Remedy – Kac Young
[2] Differential effects of selective frankincense (Ru Xiang) essential oil versus non-selective sandalwood (Tan Xiang) essential oil on cultured bladder cancer cells: a microarray and bioinformatics study.
[3] Chemistry and immunomodulatory activity of frankincense oil.
[4] Essential Oils: Ancient Medicine for a Modern World,” January 17, 2017
[5] Boswellia serrata extract attenuates inflammatory mediators and oxidative stress in collagen induced arthritis.
[6] The effect of Frankincense in the treatment of moderate plaque-induced gingivitis
[7] [Boswellic acids (components of frankincense) as the active principle in treatment of chronic inflammatory diseases].
[8] Frankincense Oil: A Beginner’s Guide Revealing the Power of Frankincense Oil,” September 14, 2014
[9] Frankincense: From the Selection of Traditional Applications to the Novel Phytotherapy for the Prevention and Treatment of Serious Diseases
[10]  Composition and potential anticancer activities of essential oils obtained from myrrh and frankincense.
[11]  Anticancer activity of Boswellia Frankincense essential oil
[12]  Incensole acetate, an incense component, elicits psychoactivity by activating TRPV3 channels in the brain
[13] Un studiu din 2008 a confirmat efectele antidepresive ale arderii rasinii Boswellia ca tamaie. Pentru studiu, sa descoperit ca o componenta tamaie denumita stimsole acetat a provocat psihoactivitate prin activarea canalelor TRPV3 in creier.
[14]  Frankincense (Boswellia Species): From the Selection of Traditional Applications to the Novel Phytotherapy for the Prevention and Treatment of Serious Diseases
[15]  Frankincense–therapeutic properties.
[16] Frankincense: From the Selection of Traditional Applications to the Novel Phytotherapy for the Prevention and Treatment of Serious Diseases
[17] The additive and synergistic antimicrobial effects of select frankincense and myrrh oils–a combination from the pharaonic pharmacopoeia.
[18] Frankincense Oil: A Beginner’s Guide Revealing the Power of Frankincense Oil,” September 14, 2014
[19] http://gentleworld.org/magical-and-medicinal-frankincense-and-myrrh/
[20] Frankincense Oil: A Beginner’s Guide Revealing the Power of Frankincense Oil,” September 14, 2014

Leave a Reply

Close Menu