
Uleiuri esentiale pentru stres, depresie si anxietate
Temerile fac parte din viata noastra. Dintotdeauna au fost prezente in viata omului. Teama este un sentiment primitiv care ajuta la recunoasterea si reactionarea fata de pericole, stimuland atentia. Frica fundamentata ne da energia necesara pentru a actiona in mod decisiv, pentru a face fata provocarilor si pentru a ne mobiliza.
Dar temerile pot, de asemenea, sa scape de sub control, sa impovareze permanent lumea emotionala si sa limiteze abilitatea de a actiona in viata de zi cu zi. In cazuri extreme, ele pot parea chiar nefondate, din senin. Atunci apare anxietatea ca tulburare emotionala, manifestata prin sentimente de frica, panica si neliniste, insotita de palpitatii, stres, transpiratie.
Anxietatea este adesea insotita de depresie. Depresia poate fi insotita de tulburari de somn, pierderea interesului si placerii pentru activitatile preferate, variatii ale greutatii corporale, deconectarea de lumea exterioara.
Timp de milenii, oamenii au folosit plantele ca remedii naturale pentru diferite afectiuni. Uleiurile esentiale, extrase din plante, reprezinta o modalitate naturala si dovedita stiitific, care ajuta la reducerea simptomelor de stres, anxietate si la restabilirea unui echilibru sanatos. Fara efecte secundare, sunt o solutie buna pe termen lung pentru cei care sufera de aceste afectiuni.
Desigur, numai prin folosirea uleiurilor esentiale nu se va vindeca depresia sau anxietatea. Ele nu reprezinta o alternativa la psihoterapie si o abordare holistica globala, insa ele sunt foarte bine integrate in ea si sporesc efectul ei.
Pentru a beneficia de efectele terapeutice, folositi intotdeauna uleiuri esentiale 100% pure, organice.
Cuprins
1. Cum actioneaza?
Anxietatea si stresul afecteaza sistemul imunitar, provocand inflamatii care pot duce la boli cronice si stres oxidativ. Acest dezechilibru poate provoca multiple probleme de sanatate.
Inhalarea uleiurilor esentiale reprezinta un mod foarte eficient de administrare pentru activarea functiei neurologice. Aromoterapia actioneaza prin stimularea receptorilor mirosului. Atunci cand celulele nervoase specializate din partea superioara a nasului percep un miros, ele trimit un impuls catre bulbul olfactiv din regiunea limbica a creierului. Bulbul olfactiv trimite, la randul sau, informatiile corespunzatoare despre acest miros in alta zona a creierului, sistemul limbic. Aceasta zona a creierului controleaza emotiile, fiind prin urmare contactul in ceea ce priveste starea de spirit, memoria dar si amintirile. Aici se elibereaza endorfinele, acele substante care ne ofera placere, entuziasm, starea de bine si extaz.
Intr-un articol din 2013, cercetatorii de la Universitatea din Xiamen din China au comentat: “Majoritatea studiilor, precum si cele aplicate clinic, au indicat faptul ca diferite uleiuri esentiale, cum ar fi lavanda, lamaia si bergamota, pot ajuta la ameliorarea stresului, anxietatii, tulburarilor de dispozitie. In special, inhalarea uleiurilor esentiale poate comunica semnale sistemului olfactiv si stimuleaza creierul sa exercite neurotransmitatori (de exemplu, serotonina si dopamina), modificand astfel starea de spirit. “[1]
Exista, de asemenea uleiuri esentiale (tamaie, smirna, lemn de santal, rozmarin) care traverseaza bariera hemato-encefalica datorita structurii moleculare. Bariera hemato-encefalica este o membrana care protejeaza ca agentii patogeni sa nu ajunga la “centrul nostru de control”.
Pentru a beneficia de efectele terapeutice, folositi intotdeauna uleiuri esentiale 100% pure, organice.
2. De ce uleiurile esentiale pot actiona diferit la fiecare persoana?
Cu siguranta stim ca: daca simtim un miros, acesta ne poate induce o stare de bine sau un disconfort, in functie de amintirile pe care le folosim pentru a conecta aroma. Poate ca un miros mentolat va aminteste de ceaiul din menta pe care il facea bunica dimineata, cu plantele culese din gradina. Acest parfum va aduce o dispozitie relaxata. Pe de alta parte, un miros care aduce aminte de o persoana, intamplare neplacuta, pune in alerta si cu siguranta nu imbunatateste dispozitia.
Fiecare persoana poate recunoaste milioane de arome diferite si le poate stoca impreuna cu informatiile respective. In consecinta, uleiurile esentiale nu pot functiona in acelasi mod la fiecare fiinta umana.
Este absolut adevarat ca ceea ce functioneaza pentru o persoana nu poate sa functioneze pentru alta sau poate avea chiar efectul opus. Prin testare si cercetare, puteti descoperi cel mai bun ulei esential care va linisti mintea, va calma respiratia si va aduce un sentiment de calm intregului corp.
Studiile care au testat efectele uleiurilor esentiale asupra anxietatii la om, au avut rezultate mixte. In urma unui studiu s-a constat ca utilizarea plicurilor de ulei esential de lavanda sau rozmarin a fost asociata cu o reducere a nivelurilor de stres si a ratelor pulsului pentru studenti care erau in examen[2].
“Lavanda este adesea considerata relaxanta. Rozmarinul, pe de alta parte, s-a dovedit a fi stimulant. Depinde de tipul de anxietate pe care il aveti. Pentru unii oameni, rozmarinul ar putea activa creierul si ar accentua anxietatea, dar daca aveti mintea agitata, rozmarinul va ajuta sa va clarificati mintea pentru a va putea concentra mai bine” [3]
Alte studii au descoperit ca diferite mirosuri pot ajuta la reducerea anxietatii la pacientii spitalizati[4], la persoanele supuse chimioterapiei[5], la femeile aflate la nastere[6], la adultii din azilele de batrani[7].
3. Uleiuri esentiale folosite pentru stres, depresie, anxietate
Uleiul esential de busuioc Basil
Busuiocul, pe care milioane de oameni din intreaga lume il folosesc in retete culinare, actioneaza si ca o planta puternica pentru reducerea anxietatii, in forma uleiului esential.
Uleiul de busuioc este adapotogen, ceea ce inseamna ca actioneaza pentru a aduce corpul si mintea in echilibru in functie de ceea ce are nevoie cel mai mult in acel moment, de a normaliza functiile metabolice in situatii foarte solicitante. De exemplu, daca sunteti in mod constant stresat si nelinistit, ulei esential va avea efect calmant si relaxant. Pe de alta parte, daca sunteti obositi si epuizati tot timpul, va poate ajuta sa va revigorati corpul si sa restabiliti nivelul de energie.
Mai multe studii stiintifice efectuate au constatat ca suplimentarea cu extract de busuioc a scazut nivelul hormonilor de stres si, in special, corticosteronul [8],[9],[10],[11],[12]. In conditii de stres ridicat, organismul elibereaza corticosteron care inhiba sistemul imunitar si predispune la infectii. In experimente, compusul Eugenol, care se gaseste din abundenta in uleiul esential de busuioc, s-a dovedit ca reduce reactiile neurochimicele si hormonii care au legatura cu stresul si anxietatea [13].
Potrivit unui studiu[14] s-a constatat ca busuiocul este unul dintre cele mai puternice uleiuri esentiale pentru reducerea anxietatii si stresului din sutele de uleiuri intervievate. Un alt studiu realizat in Iran, unde busuiocul a fost folosit timp de secole pentru proprietatile sale de calmare si relaxare, a aratat ca uleiul esential poate reduce anxietatea si stresul, chiar mai eficient decat un extract obisnuit din plante[15].
Uleiul esential de busuioc este folosit in meditatii, datorita efectului de a calma mintea si de a reduce gandurile agitate, in vederea pregatirii meditatiei profunde. Multe persoane folosesc cu succes acest ulei esential pentru a trata atacurile de panica.
Uleiul esential de lavanda (Lavender)
Uleiul esential de lavanda este unul dintre cele mai folosite si mai populare uleiuri pentru relaxare si calmare din toate timpurile si nu este greu de intuit de ce: miroase minunat, este eficient si are numeroase studii stiintifice pentru a-l sustine.
Aroma proaspata si florala se datoreaza continutului ridicat de acetat de linalil si linalool, compusi despre care studiile sugereaza ca sunt eficiente in ameliorarea anxietatii, a stresului si a tulburarilor de somn. Acesti doi compusi medicinali echilibreaza nivelele neurotransmitatorilor din creier si din corp, care contracareaza excitatia excesiva a celulelor nervoase si reduc anxietatea si stresul[16].
In urma unui studiu s-a constatat ca Linalolul activeaza creierul prin miros, fara a fi absorbit in sange – un alt potential suplimentar pentru persoanele ingrijorate de efectele secundare sau de interactiunile medicamentoase[17].De asemenea, atunci cand este folosit pentru anxietate, cercetarile sugereaza ca aplicarea topica a uleiului esential de lavanda este o cale eficienta pentru a beneficia de toate calitatile sale[18].
Un studiu a aratat ca proprietatile medicinale ale uleiului esential de lavanda devin active la doar cinci minute dupa ce se aplica pe piele[19]. Intr-o lucrare despre lavanda si sistemul nervos, cercetatorii au declarat ca exista dovezi tot mai clare conform carora uleiul de lavanda poate fi un remediu eficient in tratamentul mai multor tulburari neurologice[20] [21].
Prezenta lavandei in produse cosmetice, sapunuri si produse de ingrijire a corpului nu prezinta un efect terapeutic precum utilizarea uleiului esential. Lavanda este folosita de multe persoane pentru a reduce stresul, pentru a imbunatati concentrarea, atenua insomnia si calma. [22].
Uleiul esential de tamaie (Frankincense)
Uleiul esential de tamaie este extras din rasina copacului Boswellia, care este nativ din Somalia, in Africa. Are o aroma calda, picanta, care poate ajuta la calmarea stresului si anxietatii. Uleiul esential de tamaie este bogat in sesquiterpen, care sunt structuri moleculare capabile sa treaca prin bariera hemato-encefalica si s-a dovedit a atenua efectele adverse ale anxietatii.
Conform rezultatelor unui studiu, se atesta ca un amestec de tamaie, bergamota si lavanda, poate ajuta la ameliorarea anxietatii si a durerii la pacientii cu cancer.[23]
Ulei esential de tamaie este excelent pentru ameliorarea simptomelor de anxietate, deoarece confera o constientizare spirituala impreuna cu o energie calma si linistita. Este folosit adesea pentru calmarea mintii si la aprofundarea practicii de meditatie. De fapt, a fost asociat cu o serie de religii diferite, inclusiv religia crestina, fiind unul dintre primele daruri date lui Isus de catre intelepti.
Aroma sa calda si lemnoasa este purificatoare, restauratoare, revitalizanta si inaltatoare.
Atunci cand sentimentele de incredere sunt inlocuite de sentimente de frica si de convingerea ca lumea nu este sigura, uleiul de tamaie poate ajuta la reducerea si vindecarea rupturii creeate, astfel sprijina si trezesc din nou increderea in sine si in suflet.
Ulei esential de roinita (Melissa)
Uleiul esential de roinita a fost folosit timp de milenii pentru a diminua stresul, reduce tulburarile de somn (de la starile de neliniste pana la insomnie), reduce anxietatea, depresia si, in special pentru a induce o stare de calm si pace.
Avand capacitatea de a influenta pozitiv starea de spirit, este adesea folosit pentru a reduce starile tensionante si de nervozitate, pentru a aduce relaxarea si calmul.
Studiata de catre cercetatori in ultimele decenii, s-a constatat ca detine o varietate de compusi activi, precum flavonoide, polifenoli si multe altele, care au o serie de beneficii impresionante pentru sanatate. Un studiu a constatat ca 300 mg dintr-un extract de melissa administrat timp de 15 zile a imbunatatit semnificativ tulburarile de anxietate si a redus simptomele insomniei[24].
Ulei esential de salvie (Clary Sage)
Uleiul esential de salvie este minunat, cu o aroma deosebita, placuta. Serveste ca un antidepresiv natural, fara efecte secundare asociate. Este perfect pentru imbunatatirea starii de spirit si poate ajuta la ameliorarea sentimentelor de anxietate prin calmarea mintii in timp ce creste increderea si stima de sine. Sustine forta mentala in timp ce atenueaza sentimentele de teama si esec. Asemeni lavandei, este bogata in linalool si acetat de linalil, doi compusi care au fost analizati in mai multe studii stiintifice pentru calmarea si relaxarea sistemului nervos central.
Mai mult, intr-un studiu[25], s-a fost demonstrat ca prin folositea salviei ca antidepresiv, afecteaza in mod pozitiv nivelurile de dopamina din creier si din organism, care se afla in etapa de blocaj. De asemenea, are proprietati euforice, oferind un sentiment de fericire. Un studiu a aratat ca uleiul de salvie are potentialul de a influenta pozitiv nivelurile de dopamina atat in creier, cat si in corp.[26]
Dovezile sugereaza ca aromoterapia poate fi eficienta in reducerea anxietatii, durerii mamelor in timpul travaliului si nasterii. Dintre uleiurile esentiale care au fost testate, uleiul de salvie si uleiul de musetel roman au fost cele mai eficiente in ameliorarea durerilor. Clar, uleiul de salvie este un sedativ natural. Pentru tratarea insomniei, si a sentimentelor de anxietate, difuzati-l inainte de culcare si masati 1- 2 picaturi pe gat si talpi.
Ulei esential de Spikenard
Din aceeasi familie de plante cu valeriana, Spikenard este un ulei esential folosit in combaterea anxietatii. De asemenea, creste nivelul de GABA si alti neurotransmitatori relaxanti / sedativi din creier si din organism. Un studiu sugereaza ca poate provoca eliberarea GABA din terminatiile nervoase ale creierului si apoi blocheaza administrarea GABA in celulele nervoase, ceea ce creste concentratia sa in sistemul nervos [27].
Nu numai ca Ulei de Spikenard este cunoscut pentru proprietatile sale de relaxare, dar este, de asemenea, un ulei care “impamanteaza” – un sentiment de a fi intru totul, intreg, centrat si echilibrat in noi insine si in relatiile noastre. De aceea este o alegere potrivita pentru aromoterapie si meditatie. Aroma lemnoasa a uleiului de Spikenard il face un ulei util pentru aromoterapie si masaj, in timp ce proprietatile de “impamântare” il recomanda pentru relaxare in timpul meditatiei.
De remarcat la Spikenard este efectul puternic sedativ. Atat de puternic, incat este folosit in principal pentru un somn linistit. Prin urmare, este folosit in cazurile de anxietate in care sunt prezente tulburari de somn si insomnie. Sinergie cu tamaie, mir, geranium, vetiver, patchouli.
Ulei esential de iasomie (Jasmine)
Timp de secole, in mod traditional, iasomia a fost un remediu natural pentru insomnie, anxietate, depresie si libidoul scazut.
Astazi, cercetarile confirma faptul ca practicile traditionale erau exacte; multe studii sugereaza ca uleiul esential de iasomie este la fel de bun precum Valium atunci cand vine vorba de depasirea stresului. Cercetatorii au descoperit ca uleiul de iasomie este capabil sa mareasca nivelele GABA in modelele de celule experimentale, de 5 ori mai mult decat medicamentele traditionale anti-anxietate, cum ar fi Valium [28].
Uleiul de iasomie este folosit pentru tratarea stresului si anxietatii asociate cu letargie si energie scazuta. Uleiul de iasomie, nu numai ca ajuta la atenuarea starilor de anxietate, dar stimuleaza mintea si imbunatateste starea de spirit pentru a aduce sentimente de optimism si incredere.
O serie de studii au constatat ca uleiul esential Jasmine are un efect stimulant / activator asupra creierului [29], care, de asemenea, ajuta la imbunatatirea dispozitiei. Un alt studiu interesant publicat in comunicarile despre produse naturale a constatat ca uleiul esential Jasmine a imbunatatit starea emotionala, starea de spirit si energia atunci cand este folosit pe piele pe o perioada de opt saptamani [30].
Intr-un studiu din 2013 s-au examinat efectele inhalarii uleiului de iasomie asupra functiei sistemului nervos central cat si schimbarile starii de spirit. S-a constat un efect stimulant asupra sistemului nervos, rezultand o saturatie mai mare a oxigenului din sange; s-a perceput o vigilenta crescuta[31].
Ulei esential Vetiver
In Sri Lanka si India, uleiul esential Vetiver este cunoscut sub numele de “uleiul pentru liniste” datorita proprietatilor sale de calmare si de reducere a anxietatii. In medicina ayurvedica s-a observat ca relaxeaza si se calmeaza mintea si este folosit in mod traditional ca ulei esential pentru ameliorarea stresului, anxietatii, insomniei, atacurilor de panica, traumei si depresiei. In medicina traditionala chineza, uleiul esential Vetiver a fost apreciat pentru capacitatea sa de a calma corpul si mintea si de a armoniza emotiile.
Un studiu recent publicat in Journal of Medicinal Plant Studies a constatat ca uleiul esential Vetiver este bun pentru tratarea anxietatii si stresului, deoarece este benefic pentru ameliorarea inflamatiei sistemului nervos, care joaca un rol major in starea noastra mentala si emotionala. [32]
Vetiver a fost folosit in aromoterapia ca ulei esential pentru anxietate si stres de secole, iar cercetarile recente confirma faptul ca, intr-adevar, aceasta planta are efect. Un studiu a constatat ca uleiul esential de Vetiver a atenuat raspunsul la stres si anxietate din amigdala, o zona a creierului asociata cu teama si alte emotii similare [33].
Vetiver a fost, de asemenea, utilizat intr-un studiu privind copiii cu ADHD pentru a evalua eficacitatea uleiului esential in calmarea hiperactivitatii. Studiul a constatat ca, dintre toate plantele testate, uleiul esential de Vetiver a avut cele mai puternice efecte de calmare si reducere a ADHD[34].
Vetiver este considerata o planta sacra in unele culturi, deoarece este foarte apreciata pentru proprietatile sale inaltatoare, linistitoare si vindecatoare.
Ulei esential de Bergamot
Uleiul esential de Bergamot este extras din coaja bergamotei si are un miros caracteristic de citrice, incredibil de revigorant. Putem gasi ingredientele sale active in medicamente antidepresive. Uleiul de bergamot esential ajuta si la revigorarea simturilor, la curatarea mintii si la relaxarea sistemului nervos.
Un studiu din 2015, realizat in revista Forschende Komplementärmedizin[35] (Studii in Medicina Complementara), a constatat ca persoanele care au inhalat ulei esential de bergamot (difuzate cu vapori de apa) au avut un nivel redus de hormoni de stres, o dispozitie imbunatatita si o oboseala redusa in comparatie cu un grup de control.
Uleiul esential de Bergamot este cunoscut pentru proprietatile de calmare si a fost frecvent utilizat pentru a trata depresia prin stimularea energiei, dar, remarcabil, poate, de asemenea, ajuta la vindecarea insomniei prin relaxare si reducerea agitatiei.
Intr-un studiu realizat in 2011[36] din cadrul Universitatii Srinakharinwirot din Bangkok, Thailanda, s-a constatat ca are capacitatea de a trata anxietatea si, de asemenea, sa dovedit ca reduce raspunsul la corticosteron la stres.
Profesori ai Universitatii din Milano raporteaza experimente cu uleiuri esentiale in diverse spitale de psihiatrie, cat si efectele pozitive asupra depresiei, anxietatii si isteriei. Au descris efectele anxiolitice si relaxante ale uleiului de bergamota.
Mirosul uleiului esential intensifica concentrarea mentala, sporeste acceptarea si stima de sine, reduce lipsa de incredere si senzatia “nu sunt suficient de bun”.
Ulei esential de musetel
Musetelul este renumit pentru proprietatile sale sedative si de calmare, precum si pentru aroma sa placuta. De fapt, este considerata una dintre cele mai bune plante medicinale pentru favorizarea relaxarii si luptei cu stresul, potrivit studiilor stiintifice, inclusiv a cercetarilor efectuate de “Alternative Therapies in Health and Medicine and Pharmacognosy Review”.[37].
Un studiu[38] din 2015 publicata in Jurnalul Asiatic al Pacificului din Tropical Biomedicine a remarcat faptul ca musetelul are proprietati de ameliorare a stresului, inlatura depresia, ingrijorarea si calmeaza mintea hiperactiva. Utilizarea sa inainte de somn, poate relaxa mintea si corpul. Chamomile ne elibereaza mintea si corpul, astfel incât sa ne simtim bine cu noi insine. Calmeaza nervii, simturile si ne ajuta sa ne concentram asupra lucrurilor esentiale.
Ajuta la gasirea obiectivului propriu de viata, da incredere, aduce pace si liniste si ajuta la stabilirea prioritatilor. Exista doua tipuri de musetel: musetel roman, stiintific cunoscut sub numele de Anthemis Nobilis si musetel german, al carui nume stiintific este Matricaria Chamomilla. Desi uleiurile esentiale extrase din ambele soiuri sunt destul de asemanatoare in unele proprietati medicinale, compozitia lor este diferita si poseda anumite calitati specifice – musetelul roman este considerat cel mai calmant, motiv pentru care este adesea folosit.
Un studiu publicat de National Center for Complementary and Integrative Health[39] a aratat ca musetelul are capacitatea de a ameliora simptomele de anxietate.
Ulei esential de Ylang Ylang
Uleiul este extras florile proaspete de ylang-ylang, care se gasesc in mod obisnuit in padurile tropicale ale unor insule din Asia, precum Indonezia, Polinezia si Filipine. Aroma dulce si florala este foarte calmanta si relaxanta. Cu proprietatile sale sedative, de calmare, inaltatoare, antidepresive, relaxante si euforice uleiul esential Ylang Ylang este un inamic solid pentru a combate depresia, stresul, anxietatea, insomnia, fluctuatiile de dispozitie, furia, tristetea.
Inhalarea uleiului esential de ylang ylang este benefica pentru depasirea fricii si pentru tensiunea nervoasa. De fapt, uleiul esential de ylang ylang este considerat unul dintre cele bune uleiurile esentiale atunci cand o persoana are nevoie de ajutor pentru a regla si echilibra sistemul nervos. Acest ulei esential este eficient pentru calmarea frecventei respiratorii accelerate, cauzata de atacuri de panica, anxietate, stres, soc.
Rezultatele mai multor cercetari au demonstrat ca uleiul esential de ylang ylang revigoreaza sistemul nervos central si faciliteaza atenuarea depresiei. Un studiu din 2006 a aratat ca inhalarea zilnica timp de patru saptamani a unui amestec de ylang-ylang, bergamota si lavanda a contribuit la scaderea nivelurilor de stres si anxietate, a ritmului cardiac si a cortizolului seric.[40]
Datorita efectelor sale sedative, este, de asemenea, folosit pentru combaterea insomniei si a oboselii cronice, precum si la reducerea raspunsurilor la stres, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau bataile rapide ale inimii, palpitatii. Ylang Ylang este un vindecator de traume emotionale, ajutand ca vindecarea emotionala sa curga natural
Ulei esential de trandafiri, Rose
Elimina iritabilitatea asociata menopauzei si menstruatiei. Este unul dintre cele mai populare uleiuri pentru ameliorarea anxietatii, depresiei si a atacurilor de panica. Poate fi folosit si pentru a atenua durerea si socul.
Rose este unul dintre cele mai valoroase uleiuri esentiale, dar este, de asemenea, unul dintre cele mai eficiente atunci cand vine vorba de stres, stima si dragoste de sine. Trandafirul ne ofera dragoste, incredere si acceptare de sine. Ne ajuta sa ne bucuram de viata noastra.
Ulei esential de cedru
Uleiul este extras florile proaspete de ylang-ylang, care se gasesc in mod obisnuit in padurile tropicale ale unor insule din Asia, precum Indonezia, Polinezia si Filipine. Aroma dulce si florala este foarte calmanta si relaxanta. Cu proprietatile sale sedative, de calmare, inaltatoare, antidepresive, relaxante si euforice uleiul esential Ylang Ylang este un inamic solid pentru a combate depresia, stresul, anxietatea, insomnia, fluctuatiile de dispozitie, furia, tristetea.
Inhalarea uleiului esential de ylang ylang este benefica pentru depasirea fricii si pentru tensiunea nervoasa. De fapt, uleiul esential de ylang ylang este considerat unul dintre cele bune uleiurile esentiale atunci cand o persoana are nevoie de ajutor pentru a regla si echilibra sistemul nervos. Acest ulei esential este eficient pentru calmarea frecventei respiratorii accelerate, cauzata de atacuri de panica, anxietate, stres, soc.
Rezultatele mai multor cercetari au demonstrat ca uleiul esential de ylang ylang revigoreaza sistemul nervos central si faciliteaza atenuarea depresiei. Un studiu din 2006 a aratat ca inhalarea zilnica timp de patru saptamani a unui amestec de ylang-ylang, bergamota si lavanda a contribuit la scaderea nivelurilor de stres si anxietate, a ritmului cardiac si a cortizolului seric.[40]
Datorita efectelor sale sedative, este, de asemenea, folosit pentru combaterea insomniei si a oboselii cronice, precum si la reducerea raspunsurilor la stres, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau bataile rapide ale inimii, palpitatii. Ylang Ylang este un vindecator de traume emotionale, ajutand ca vindecarea emotionala sa curga natural
Ulei esential de santal
In mod traditional, budistii au folosit uleiul de lemn de santal ca terapie pentru anxietate, depresie si insomnie, in timp ce calugarii tibetani l-au folosit pentru a relaxa corpul si pentru a-si concentra mintea. Cercetarile arata ca inhalarea uleiului de lemn de santal calmeaza, imbunatatind in acelasi timp starea de spirit si atentia sporita.
Uleiuri esentiale stimulante: piper negru, grapefruit, iasomie, lamaie, rozmarin
Uleiuri esentiale calmante: bergamota, salvie, portocala, trandafir
4. Sugestii de amestecuri pentru anxietate, depresie, stres
Exista literalmente sute de retete, formule si amestecuri de uleiuri esentiale pentru anxietate si stres care au fost elaborate de-a lungul anilor.
Dar, de fapt, va recomandam ceva usor diferit: amestecati uleiurile dupa propriile preferinte, bazate pe ceea ce actioneaza cel mai bine pentru corpul dumneavoastra. Incercati cateva dintre uleiurile sugerate mai sus si aflati care dintre ele functioneaza cel mai bine pentru dvs. Apoi simtiti-va liber sa combinati cateva pentru un efect terapeutic mai puternic.
Daca nu va simiti inspirati si doriti o anumita indrumare, iata cateva sugestii de amestecuri diferite de uleiuri esentiale pentru stres si anxietate.
Nota: Aceste amestecuri nu trebuie luate intern deoarece contin prea multe picaturi de uleiuri esentiale

Concentrare la birou: 3 picaturi Melaleuca, 2 eucalipt, 1 menta, 4 rozmarin
Buna dispozitie: 2 picaturi de ulei de Melaleuca, 3 iasomie, 1 trandafir, 4 lavanda
Anxietate, stres și insomnie: 2 picaturi spikenard, 2 busuioc, 2 vetiver, 2 lavanda, 2 melissa
Calmare pentru anxietate usoara si moderata: 2 picaturi salvie, 2 lavanda, 2 busuioc, 2 iasomie, 2 musetel
Relaxare si revigorare: 2 picaturi de ulei de arbore de ceai, 3 neroli, 2 trandafir, 3 lavanda
Antidepresiv si analgezic [41]: 3 picaturi bergamota, 3 lavanda, 3 tamaie
Teama nastere (inainte si din timpul nasterii) [42]: 3 picaturi lavanda, 3 tamaie , 3 trandafir
Stres inainte de interventie chirurgicala [43]: 6 picaturi ulei de lavanda, 2 musetel roman, 1 neroli
Depresie – amestec sugerat de Dr.Hill: 2-3 picaturi melissa, 2-3 portocala, 2-3 peppermint
5. Metode de folosire a uleiurilor esentiale
Asa cum am mentionat, mirosul unui ulei esential placut sau calmant va activa sistemul limbic al creierului, interceptand receptorii care provoaca anxietatea.
Cea mai simpla modalitate de a aduce uleiurile esentiale in viata de zi cu zi este fie prin inhalarea lor directa, fie cu ajutorul unui difuzor pentru aromaterapie care disperseaza moleculele de ulei in aer, fie prin masaj.

Inhalarea directa
Cea mai comoda metoda de folosire este inhalarea directa din sticla. Uleiurile esentiale sunt extrem de volatile, ceea ce inseamna ca se evapora si difuzeaza usor in aer, permitandu-ne sa le respiram pur si simplu si sa obtinem un efect imediat.
De asemenea, se pot pune 1-3 picaturi de ulei esential in palme, le frecam si apoi le tinem pe fata timp de cateva respiratii adanci.
Picurati una sau doua picaturi de uleiuri pe o discheta de bumbac sau batista si inhalati.

Difuzare
Difuzorul pentru aromaterapie functioneaza prin adaugarea a cateva picaturi de ulei in apa care este plasata in vasul difuzorului. Acesta face ca uleiul esential sa devina un aerosol, ceea ce inseamna ca el evapora compusii biochimici din ulei in aer care se inspira direct atunci cand ne aflam in apropierea difuzorului.
Este recomandata utilizarea unui difuzor cu perioade intermitente de setare si difuzie, la intervale de functionare de 30 pana la 60 de minute, apoi oprit cel putin acelasi timp, pentru a obtine cel mai bun beneficiu terapeutic. Astfel, sistemul nervos nu se obisnuieste, iar stimulul olfactiv nu se adapteaza. In plus, este si mai sigur.
Intr-o zi, 2-4 sesiuni de aromaterapie sunt suficiente.

Topic
Cele mai multe uleiuri esentiale sunt destul de blande in contactul cu pielea, insa informati-va inainte de a aplica uleiul pe piele pentru a fi siguri. Aproape toate uleiurile esentiale sunt potrivite pentru utilizarea pe zonele nesensibile ale pielii.
Uleiurile esentiale sunt absorbite prin piele si direct in fluxul sanguin, facand aceasta metoda o cale eficienta si activa din punct de vedere medical pentru administrare.
Un loc bun pentru a folosi uleiuri esentiale pentru a trata anxietatea si stresul este la baza craniului, in partea de sus a gatului. Acesta este aproape de trunchiul cerebral, care mediaza toate intrarile si iesirile sistemului nervos in tot corpul si poate fi adesea calmant pentru sistemul nervos, care este implicat in mare masura in nivelurile de anxietate si stres.
Alte zone recomandate pentru aplicarea uleiurilor esentiale sunt incheieturile bratelor, talpi, spate, piept. Teoretic, se pot aplica oriunde in limita bunului simt (evitand evident ochii, urechile, nasurile si organele genitale), desi unele dintre ele pot fi destul de puternice; deci este necesara atentia atunci cand se aplica in apropierea zonelor sensibile mentionate mai sus.
Sticluta cu roll-on este foarte practica, putand fi utilizata oricand si oriunde. Trebuie doar adaugati numarul corespunzator de picaturi din uleiul sau amestecul de uleiuri esentiale si apoi umpleti restul flaconului cu uleiul purtator. Se agita bine. Se aplica direct pe diferite zone de pe corp, cum ar fi tamplele, in spatele urechilor, talpi sau in interiorul incheieturii mainii. Sau oriunde crezi ca functioneaza cel mai bine.

Intern
Uleiurile esentiale sunt extrase din plante, fiind foarte puternice si concentrate. Nu este necesara administrarea pe plan intern pentru a beneficia de efectele lor. Este foarte important de retinut ca nu toate uleiurile esentiale sunt sigure pe plan intern. Cand exista indoieli, nu se inghit pentru a fi in siguranta. Exista cu siguranta unele precautii foarte stricte care trebuie respectate atunci cand sunt luate uleiuri esentiale pe plan intern, deoarece sunt foarte de puternice. De aceea administrarea se face numai la recomandarea medicului sau aromaterapeutului. Aceste aspecte sunt foarte importante si nu trebuie ignorate.
Ca regula generala: se recomanda schimbarea uleiului dupa 4 – 6 saptamâni, astfel incât organismul sa nu se obisnuiasca, adapteze la componentele biochimice. Pentru depresie, mai ales daca este cronica, aromaterapia trebuie urmata o perioada de 6 – 12 luni. Uleiurile sunt ideale pentru utilizare in paralel cu psihoterapia.
Dr. Hill: “Moderat, dar regulat!”
6. Cum ar trebui sa arate o abordare holistica in tratamentul depresiei?
Atunci cand stresul sau anxietatea sunt legate de provocarile cotidiene, uleiurile esentiale pot fi tot ceea ce aveti nevoie pentru a gasi echilibrul. Uleiurile esentiale pot fi folosite pentru a mari semnificativ rezultatele la metodele de tratament alopat. In ambele cazuri, uleiurile esentiale pot fi doar o componenta a realizarii unei sanatati holistice.
- Dieta sanatoasa si echilibrata, curatarea colonului
- Exercitii fizice zilnice in aer proaspat (daca se poate, in padure)
- In timpul iernii: terapie cu lumina cu lampi cu lumina naturala
- Vitamina D
- Evitarea stresului
- Sprijin psihoterapeutic de specialitate (uneori, antidepresivele nu pot fi evitate)
- Uleiuri esentiale.
7. Precautii si siguranta
Uleiurile esentiale sunt atat naturale cat si puternice. Aveti grija sa utilizati uleiurile esentiale in maniera desemnata, diluand uleiurile inainte de aplicarea pe piele si intelegand proprietatile uleiurilor, cum ar fi fototoxicitatea.
Unele persoane pot dezvolta o reactie alergica sau adversa dupa utilizarea uleiurilor esentiale. Din acest motiv, cel mai bine este sa efectuati un test cutanat pe picior sau pe brat, pentru a va asigura ca nu exista o reactie nedorita.
Este recomandat sa consultati un medic inainte de a utiliza uleiuri esentiale daca sunteti gravida sau alaptati.
Este intotdeauna necesar sa va asigurati ca utilizati numai uleiuri esentiale 100% pure!
Spre deosebire de multe medicamente traditionale, uleiurile esentiale nu au, de regula, efecte secundare negative atunci cand sunt utilizate corect.
Ca orice remediu, desigur, uleiurile esentiale pot fi supradozate sau utilizate in mod abuziv, avand apoi efecte secundare.
Uleiurile esentiale sau orice alt tip de terapii alternative, nu ar trebui sa inlocuiasca consilierea medicala specializata privind sanatatea fizica si psihica. De asemenea, uleiurile esentiale nu trebuie niciodata considerate inlocuitori pentru optiunile de tratament traditionale, cum ar fi terapia. Daca credeti ca suferiti de anxietate sau de depresie, consultati medicul, deoarece aceste stari pot necesita tratament mai cuprinzator si monitorizare clinica.
Nu toate persoanele trebuie sa ia substante care cresc serotonina. Pot exista interactiunile medicamentoase
Uleiurile esentiale pot ameliora simptomele stresului, anxietatii si depresiei. Nu inlocuiesc tratamentul de specialitate.
8. Surse, studii, cercetari
Nichols, Hannah, “Can Essential Oils Treat Depression?”,Medical News Today. MediLexicon, Intl., 28. Januar 2017, (Knnen therische le Depressionen behandeln?)
“Aromatherapy and essential oils” (PDQ), PDQ Integrative, Alternative, and Complementary Therapies Editorial Board, 21. April 2016
NCBI – National Center for Biotechnology Information
Science Direct
[1] NCBI, Aromatherapy and the central nerve system (CNS): therapeutic mechanism and its associated genes.
[2] NCBI, The effects of lavender and rosemary essential oils on test-taking anxiety among graduate nursing students.
[3] Eugene Lee, MD, profesor asistent medicina de familie, Loyola University Medical Center
[4] NCBI, The Effect of Aromatherapy on Anxiety in Patients
[5] NCBI, Aromatherapy: The Effect of Lavender on Anxiety and Sleep Quality in Patients Treated With Chemotherapy
[6] https://www.researchgate.net/publication/272450347 Aromatherapy in childbirth: An effective approach to care
[7] NCBI, Use of aromatherapy with hospice patients to decrease pain, anxiety, and depression and to promote an increased sense of well-being.
[8] NCBI, Effect of poly herbal formulation, EuMil, on neurochemical perturbations induced by chronic stress.
[9] NCBI, Effect of Ocimum sanctum Linn on the changes in central cholinergic system induced by acute noise stress.
[10] NCBI, Effect of Ocimum sanctum Linn on noise induced changes in plasma corticosterone level.
[11] NCBI, Effect of Ocimum sanctum on noise induced changes in neutrophil functions.
[12] NCBI, Mechanism of anti-stress activity of Ocimum sanctum Linn, eugenol and Tinospora malabarica in experimental animals.
[13] NCBI, Eugenol as an anti-stress agent: modulation of hypothalamic-pituitary-adrenal axis and brain monoaminergic systems in a rat model of stress.
[14] Science Direct, Essential oils used in aromatherapy: A systemic review – Universitatea Medicala din Hainan
[15] NCBI, Evaluation of anxiolytic and sedative effect of essential oil and hydroalcoholic extract of Ocimum basilicum L. and chemical composition of its essential oil
[16] NCBI, Effects of inhaled Linalool in anxiety, social interaction and aggressive behavior in mice.
[17] https://www.frontiersin.org Linalool Odor-Induced Anxiolytic Effects in Mice
[18] NCBI, Silexan, an orally administered Lavandula oil preparation, is effective in the treatment of ‘subsyndromal’ anxiety disorder: a randomized, double-blind, placebo controlled trial.
[19] NCBI, Lavender and the Nervous System
[20] NCBI, Silexan, an orally administered Lavandula oil preparation, is effective in the treatment of ‘subsyndromal’ anxiety disorder: a randomized, double-blind, placebo controlled trial
[21] NCBI, Lavender and the Nervous System
[22] https://nccih.nih.gov/health/lavender/ataglance.htm
[23] Science Direct, Essential oils used in aromatherapy: A systemic review
[24] NCBI, Pilot trial of Melissa officinalis L. leaf extract in the treatment of volunteers suffering from mild-to-moderate anxiety disorders and sleep disturbances.
[25] Science Direct, Pharmacological activities and applications of Salvia sclarea and Salvia desoleana essential oils
[26] NCBI, Antidepressant-like effect of Salvia sclarea is explained by modulation of dopamine activities in rats.
[27] NCBI, An aqueous extract of valerian influences the transport of GABA in synaptosomes.
[28] https://www.sciencedaily.com Intoxicating fragrance: Jasmine as valium substitute
[29] https://www.researchgate.net The effects of jasmine Oil inhalation on brain wave activies and emotions
[30] NCBI, Stimulating effect of aromatherapy massage with jasmine oil.
[31] THE EFFECTS OF JASMINE OIL INHALATION ON BRAIN WAVE ACTIVIES AND EMOTIONS Winai Sayowan , Vorasith Siripornpanich , Tapanee Hongratanaworakit , Naiphinich Kotchabhakdi , Nijsiri Ruangrungsi
[32] http://www.plantsjournal.com Journal of Medicinal Plants Studies Vol. 2 No. 3 2013 www.plantsjournal.com; Traditional and Medicinal Uses of Vetiver
[33] NCBI, Anxiety-like behaviour and c-fos expression in rats that inhaled vetiver essential oil.
[34] http://files.meetup.com ATTENTION DEFICIT AND HYPERACTIVITY DISORDER (ADHD) BY TERRY S. FRIEDMANN, M. D., A.B.H.M.
[35] NCBI, Effects of bergamot ( Citrus bergamia (Risso) Wright & Arn.) essential oil aromatherapy on mood states, parasympathetic nervous system activity, and salivary cortisol levels in 41 healthy females.
[36] NCBI, Acute effects of bergamot oil on anxiety-related behaviour and corticosterone level in rats.
[37] NCBI, Chamomile (Matricaria recutita) may provide antidepressant activity in anxious, depressed humans: an exploratory study.
[38] NCBI, Effects of bergamot ( Citrus bergamia (Risso) Wright & Arn.) essential oil aromatherapy on mood states, parasympathetic nervous system activity, and salivary cortisol levels in 41 healthy females.
[39] https://nccih.nih.gov Study Shows Chamomile Capsules Ease Anxiety Symptoms
[40] https://www.jkan.or.kr The Effects of the Inhalation Method Using Essential Oils on Blood Pressure and Stress Responses of Clients with Essential Hypertension
[41] NCBI, Bergamota, lavanda si tamaia s-au dovedit a avea efect analgezic si antidepresiv la persoanele cu cancer in stadiu final. Cele trei uleiuri au fost amestecate intr-un raport de 1: 1: 1 intr-un ulei de migdale (50 ml) la o concentratie de 1,5%. Uleiul a fost masat pe mainile pacientilor timp de 5 zile.
[42] Uleiurile de lavanda, tamaie si trandafir rezolva temerile mamelor care urmeaza sa nasca, cat temerilor si stresului din timpul nasterii – potrivit unui studiu publicat in 2004 in Jurnalul Asociatiei Medicale din Thailanda
[43] Conform unui studiu din 2013, uleiurile esentiale de lavanda, musetel roman si neroli au redus anxietatea pacientilor inainte de o interventie coronariana. Pacientii au inhalat amestecul de uleiuri esentiale inainte si dupa procedura. Comparativ cu grupul de control, grupul cu ulei esential a fost mai putin anxios si a reusit sa doarma mult mai bine dupa procedura.