uleiuri esentiale ciupituri tantari insecte

Uleiuri esentiale pentru ciupituri insecte

Share on facebook
Distribuie

Ciupiturile insectelor nu sunt doar enervante, ele pot fi dureroase si exista întotdeauna un risc de a se infecta, mai ales daca va zgariati sau le scarpinati. Majoritatea muscaturilor sunt inofensive, dar pot provoca reactii adverse neplacute, cum ar fi mancarime, inrosire, umflare si durere usoara.

Inainte de a folosi alte solutii pentru tratarea sau calmarea ciupiturilor, de ce sa nu luati în considerare o abordare 100% naturala sub forma de uleiuri esentiale? Uleiurile esentiale sunt un remediu natural fantastic pentru ciupiturile de insecte. Atunci cand sunt utilizate corect, exista foarte putine efecte secundare asociate cu utilizarea lor.

Cuprins

1. Care sunt uleiurile pe care le putem folosi

1. Uleiul esential de lavanda

Lavanda Proprietatile sale analgezice calmeaza, reducand durerea provocata de ciupiturile insectelor. Studiile[1] [2]  [3] demonstreaza proprietatile calmante ale uleiului esential de lavanda. Mai mult, este antiinflamator, antiviral, bactericid, cicatrizant. Folosit  nediluat, acest ulei esential poate provoca iritatii si reactii adverse, în special pe pielea copiilor

Uleiul esential de lavanda este si repelent pentru insecte

2. Uleiul esential de menta

Uleiul de menta, Peppermint, este unul dintre cele mai puternice antiiflamtorii si calmante uleiuri esentiale.  Atunci cand este aplicat pe piele diluat într-un ulei purtator, acesta exercita o senzatie de racire, calmand durerea si senzatia de mancarime. Studiile[4] sugereaza ca uleiul esential de menta poate actiona ca un antimicrobian, reducand riscul de infectie asociat cu unele ciupituri. Aceste beneficii pot accelera procesul de vindecare. Nu aplicati uleiul esential de menta pe pielea iritata, zgariata, deoarece ar putea agrava.

Cercetarile[5] au aratat ca femeile gravide cu pielea iritata au simtit o usoara reducere a simptomelor atunci cand au fost tratate cu ulei esential de menta.

Uleiul esential de menta este si repelent pentru insecte

3. Uleiul esential de tea tree (Melaleuca)

Tea tree, Melaleuca, cunoscut in toata lumea ca un ulei esential puternic antiseptic, antibacterian si antifungic, cicatrizant, imunostimulant. Actioneaza ca un remediu excelent pentru ciupiturile de insecte, atenueaza umflarea si mancarimea, în timp ce proprietatile antibacteriene ale uleiului previne cresterea bacteriilor si reduc riscul unei infectii. Studiile[6] sugereaza ca uleiul esential de Tea tree este un antihistaminic natural, reducand reactiile alergice ale organismului, senzatiile de mancarime, umflarea.

4. Uleiul esential de eucalipt

Eucalyptus datorita proprietatilor antiseptice, antiinflamatorii, antismasmodice, cicatrizant, diuretic, capacitatilor de detoxifiere, eucaliptul este unul dintre cele mai eficiente uleiuri esentiale penru tratarea ciupiturilor de insecte. Datorita calitatilor pe care le detine, uleiul esential de eucalipt protejeaza zona de infectii

5. Uleiul esential de musetel

Roman Chamomile sau musetelul, cunoscut pentru proprietatile calmante, uleiul esential din musetel poate ameliora durerea fizica si poate reduce suferinta emotionala. Este dovedit[7] ca are proprietati antiinflamatorii care opresc mancarimea, senzatia de arsura si umflarea, prevenind inflamarea si iritatiile,  cauzate de ciupiturile insectelor. Poate fi chiar mai eficient decat unele tratamente fara prescriptie medicala pentru iritarea pielii. Cand cercetatorii[8] au comparat un esantion de musetel cu o crema de hidrocortizon de 1%, au descoperit ca tratamentele de musetel au determinat în mod semnificativ vindecarea leziunilor, reducand în acelasi timp durerea si umflarea.

6. Uleiul esential de rozmarin

Ulei esential de rozmarin Cercetarile[9] sugereaza ca rozmarinul are proprietati anti-inflamatorii puternice, ceea ce inseamna ca amelioreaza rapid durerea si umflarea cauzata de cipitura insectelor. Activitatea sa antimicrobiana reduce riscul de infectie a pielii.

7. Uleiul esential de lamaita

Proprietatile antibacteriene, antivirale, tonice,  antismasmodice ale uleiului esential de roinita (lamaita), Melissa, sunt folosite pentru a trata ciupiturile de insecte. Uleiul essential de roinita are effect calmant, relaxant. 

8. Uleiul esential de lemongrass

Lemongrass vindeca ciupiturile si reduc riscul unei infectii datorita proprietatilor antimicrobiene si antiinflamatorii.  De asemenea, uleiul esential de lemongrass pentru a îmbunatateste starea de spirit, relaxeaza muschii, calmeaza durerile de cap si respinge insectele.

9. Uleiul esential de busuioc

Avand o actiune antimicrobiana naturala si antioxidanta, uleiul esential de busuioc, Basil, trateaza ciupiturile si alte rani. Ajuta la prevenirea infectiilor, calmand iritarea; calmeaza senzatia de mancarime, accelereaza vindecarea. Uleiul esential de busuioc este si repelent pentru insecte

Cele mai multe uleiuri trebuie diluate cu un ulei purtator. Altele, pot fi aplicate nediluate. Uleiurile esentiale foarte puternice, precum rozmarinul si tea tree, trebuie diluate inainte de aplicarea pe piele.  Lavanda si uleiul de musetel se pot aplica nediluate pe ciupitura. Pentru pielea sensibila, se pot dilua cu un ulei purtator pentru a reduce riscul de iritare. 

In cazul prepararii blendurilor, acestea trebuie agitate energic inainte de aplicare pe piele, pentru omogenzare. Se pot aplica topic cu ajutorul unei sticlute cu roll-on. Aplicati uleiurile esentiale topic de maxim trei ori pe zi pentru a vindeca ciupiturile de insecte. Daca observati orice reactie adversa, întrerupeti imediat utilizarea. Cititi ghidul de utilizare in siguranta a uleiurilor esentiale

3. Sugestii de amestecuri de uleiuri esentiale

Peppermint si Tea tree. – acest blend ajuta la ameliorarea disconfortului create de ciupitura de tantari. Senzatia de racire a mentei va duce la calmarea mancarimi, iar proprietatile anti-fungice a uleiului essential de tea tree va ajuta la tratarea ciupiturilor, la evitarea inflamatiei.

Doar amestecati 10 picaturi de Peppermint si 10 picaturi de tea tree cu un ulei purtator si aplicati pe piele.

Ulei esential de lavanda si ulei purtator: 

  • 50% ulei esential de lavanda
  • 50% ulei purtator

Ulei esential de lavanda si tea tree – blend antihistaminic:

  • 25%  ulei esential tea tree Melaleuca
  • 25%  ulei esential lavanda
  • 50% ulei purtator

Ulei esential de lavanda si menta – blend calmant

  • 10 picaturi ulei esential de lavanda
  • 10 picaturi ulei esential de menta
  • 2 lingurite ulei purtator

4. Surse, studii, cercetari

[1]https://www.sciencedirect.com  Evaluation of the effect of aromatherapy with lavender essential oil on post-tonsillectomy pain in pediatric patients: A randomized controlled trial
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov  Lavender essential oil in the treatment of migraine headache: a placebo-controlled clinical trial
[3] https://onlinelibrary.wiley.com Biological activities of Lavender essential oil
[4] https://www.sciencedirect.com Antimicrobial and antiplasmid activities of essential oils
[5] NCBI,  The effect of peppermint oil on symptomatic treatment of pruritus in pregnant women.
[6] https://onlinelibrary.wiley.com Tea tree oil reduces histamine‐induced skin inflammation
[7] https://www.sciencedirect.com Chamomile, a novel and selective COX-2 inhibitor with anti-inflammatory activity
[8] https://www.researchgate.net  Using chamomile solution or a 1% topical hydrocortisone ointment in the management of peristomal skin lesions in colostomy patients: Results of a controlled clinical study
[9] NCBI, Effects of extract and essential oil of Rosmarinus officinalis L. on TNBS-induced colitis in rats

Te-ar putea interesa si