uleiuri esentiale pt tiroida

Uleiuri esentiale pentru afectiuni ale tiroidei

Share on facebook
Distribuie

Utilizarea uleiurilor esentiale poate fi benefica pentru sustinerea functiei glandei tiroide, deoarece acestea au capacitatea de a sustine functiile organelor, sistemul imunitar si in plus, au proprietati anti-inflamatorii.

Uleiurile esentiale pot sustine atat sanatatea fizica, cat si cea emotionala. Multe uleiuri pot ajuta organismul sa-si restabileasca echilibrul, atunci cand sunt completate de un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata. Pe langa faptul ca miros minunat, uleiurile esentiale sustin si sistemul endocrin.

Pentru afectiuni ale tiroidei sunt recomandate urmatoarele uleiuri esentiale:

Tamaie (Frankincense) – este un ulei folosit atat pentru a trata afectiunile tiroidiene autoimune, cat si tiroidita Hashimoto sau boala Graves.

Este unul dintre cele mai pretioase uleiuri esentiale, fiind unul dintre principalele uleiuri esentiale utilizate pentru sustinerea sanatatii sistemului imunitar. Acest fapt se datoreaza in principal acizilor boswellici, care sunt compusii activi ai tamaiei. Structura chimica a acizilor boswellici este similara cu steroizii, desi actiunile lor sunt diferite de majoritatea analgezicelor si AINS[1]. Prezinta functii anti-inflamatorii pentru glanda pituitara si hipotalamus. Intrucat majoritatea afectiunilor tiroidiene sunt autoimune, uleiul de tamaie poate ajuta persoanele cu boala Graves si cu tiroidita Hashimoto. Un studiu specific a aratat modul in care acizii boswellici din tamaie pot ajuta la reducerea citokinelor Th17, care sunt un factor declansator al autoimunitatii. In plus, uleiul de tamaie poate creste si celulele T reglatoare, care ajuta la suprimarea autoimunitatii[2]. Un alt studiu a aratat cum unul dintre acizii boswellici din uleiul de tamaie este un inhibitor puternic al 5-lipoxigenazei, care este o enzima responsabila de producerea inflamatiei[3].

Geranium –  reglare hormonala si suport suprarenal, poate reduce inflamatia si poate trata multe dintre simptomele hipertiroidismului. In ceea ce priveste persoanele cu afectiuni tiroidiene si tiroidiene autoimune, efectele sale anti-inflamatorii si antifungice sunt doua dintre proprietatile mai importante. Cateva studii dezvaluie efectele antiinflamatorii ale uleiului esential de geranium [4] [5].

Cuisoare (Clove) – este unul dintre cele mai bune uleiuri pentru sustinerea functiilor glandei tiroide si tratarea simptomelor hipertiroidismului. Uleiul esential de cuisoare poate reduce temperatura corpului care adesea creste datorită nivelului crescut de hormoni tiroidieni din sistemul sanguin.

Lemongrass – pentru suportul tiroidei, este util in special pentru efectele sale antiinflamatoare si antifungice. Un studiu a aratat ca uleiul de lemongrass a inhibat citokinele pro-inflamatorii IL1 beta si IL-6[6]. Un alt studiu a concluzionat ca uleiul esential de lemongrass si componentele sale (citral si geranial) pot fi un candidat terapeutic pentru boli alergice si inflamatorii [7]. De asemenea, se pare ca uleiul esential de lemongrass poate avea activitate anticancerigena[8]. Reduce inflamatia si echilibreaza insulina [14]. Uleiul de lemongrass este un ulei de detoxifiere foarte puternic, așa ca este recomandat sa se inceapa intotdeauna cu mai putine picaturi

Menta (Peppermint) – uleiul de menta este cunoscut pentru tratarea afectiunilor gastrice. Inhalarea uleiului de menta poate reduce starile de greata.

Smirna (Myrrh) – prezinta especte antiinflamatorii, iar cercetarile [9]sustin ca mirul poate reduce citokinele pro-inflamatorii, ceea ce poate contribui la reducerea raspunsului autoimun. Are proprietati de echilibrare hormonala si reduce inflamatia sistemica. In cazul hipo-tiroidismului, poate ajuta la cresterea activitatii si restabileste echilibrul. Echilibreaza productia de tiroxina.

Lavanda – multe persoane cu afectiuni tiroidiene prezinta tulburari de somn si stari de depresie, astfel ca uleiul de lavanda ar putea ajuta in unele dintre aceste cazuri[10]. Lavanda are, de asemenea, efecte antioxidante, analgezice si antiinflamatorii [11] [12].  Un studiu a aratat ca lavanda poate proteja impotriva stresului oxidativ [13].

Ylang ylang  – sustine echilibrarea hormonala si a glandei suprarenale

Busuioc (Basil) – actioneaza ca un adaptogen pentru a echilibra in mod natural nivelul cortizolului.

Musetel Roman (Roman Chamomile) – imbunatateste sanatatea tiroidei contribuind in acelasi timp la reducerea stresului.

Protocoale

In timp ce multe persoane sustin ca au un efect direct asupra sanatatii tiroidei, cercetarile arata ca au un efect mai mare asupra sanatatii sistemului imunitar.  Pentru a imbunatati functia tiroidei si a ajuta la tratarea simptomelor bolii autoimune, incercati cateva dintre aceste protocoale cu uleiuri esentiale:

Masaj direct pe zona tiroidiana (care se afla la partea inferioara a gatului), impreuna cu punctele de reflexologie de pe picioare (baza degetului mare de la picior) si incheieturile mainilor.

    • Intr-o sticluta cu rollon de 10 ml: 20 de picaturi de uleiuri esentiale, restul completat cu ulei purtator. Se aplica de 2-3 ori de zi, cu o sticluta roll-on. Iata cateva variante de amestecuri:
    • tamaie, lemongrass, cuisoare, menta.
    • tamaie, lavanda, Ylang-Ylang
    • lemongrass, smirna

Un alt amestec de uleiuri care poate fi folosit pentru sanatatea tiroidei; se maseaza pe zona tiroidiana:

    • 5 picaturi lemongrass, 5 picaturi cuisoare, 3 picaturi tamaie, 60 g ulei de cocos.

Masaj cu 2 – 4 picaturi ulei de lemongrass si 2 – 4 ulei de smirna direct pe zona tiroidiana, pe punctele de reflexologie de pe picioare (baza degetului mare de la picior) si pe incheieturile mainii,  de mai multe ori pe zi.

Sustinerea sistemului limfatic cu ajutorul unui roll-on de 3 ml in care se adauga 7-15 picaturi de lemongrass si restul ulei de cocos. (incepeti intotdeauna cu mai puține picaturi). Se aplica dimineata, direct pe zona tiroida și pe zonele limfatice (axila), precum si in zona lombara.

Aplicarea a doua sau trei picaturi de ulei de mir (diluate) pe glanda tiroida zilnic poate ajuta la sustinerea sanatatii tiroidei, in special la cei cu hipotiroidie.

Puneti doua picaturi de ulei de tamaie pe cerul gurii de doua ori pe zi.

Dureri musculare sau articulare – baie linistitoare folosind ulei de geranium, cuisoare, smirna si lemongrass. De asemenea, se poate face un amestec pentru masaj, folosind in combinatie lemongrass.

Combaterea oboselii – difuzati ulei de menta si uleiuri de citrice, precum lamaie si grapefruit.

Imbunatatirea starii de spirit si reducerea anxietatii sau iritabilitatea – difuzare sau adaugate la baie (unde se pot adauga 200-400 g bicarbonat de sodiu) urmatoarele uleiuri: musetel, tamaie, lavanda

Inhalare ulei de smirna dimineata pentru a stimula si regla functiile trioidei.

Protocolul cu uleiuri esentiale trebuie sa fie insotit de o alimentatie sanatoasa, care sa contina cat mai multe alimente bogate in vitamine, minerale, antioxidanti si acizi grasi esentiali, in special grasimi sanatoase Omega-3, care reduc amploarea inflamatiilor in organism. De asemenea, se pot lua suplimentele Life Long Vitality

Precautii si siguranta

In timp ce exista unele dovezi care sustin utilizarea uleiurilor esentiale pentru afectiunile tiroidei, inlocuirea unui tratament prescris cu uleiuri esentiale ar putea duce la reactii adverse. Uleiurile esentiale nu sunt menite sa trateze dezechilibre grave ale tiroidei. Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza uleiurile esentiale.

Pentru a beneficia de efectele terapeutice, folositi intotdeauna uleiuri esentiale 100% pure, organice.

Surse, studii, cercetari

National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine – NCBI
Dr. Becky Campbell, “The 30-Day Thyroid Reset Plan” 
Jordan Rubin, Ty Bolilinger, Josh Axe “Essential oils Ancient Medicine”
Connie Higley, “Reference Guide for Essential Oils”
Shirley Price, Len Price, “Aromatherapy for Health Professionals”
https://scialert.net/fulltextmobile/?doi=jms.2007.267.275 
medlineplus.gov – Thyroid Diseases

[1] NCBI – Frankincense ( R Xiāng; Boswellia Species): From the Selection of Traditional Applications to the Novel Phytotherapy for the Prevention and Treatment of Serious Diseases
[2] NCBI – Boswellic acids reduce Th17 differentiation via blockade of IL-1β-mediated IRAK1 signaling.
[3] NCBI – Boswellia Serrata, A Potential Antiinflammatory Agent: An Overview
[4] NCBI – Rose geranium essential oil as a source of new and safe anti-inflammatory drugs
[5] NCBI –  Suppression of carrageenan- and collagen II-induced inflammation in mice by geranium oil.
[6] NCBI – Lemongrass effects on IL-1beta and IL-6 production by macrophages.
[7] NCBI – Suppression of allergic and inflammatory responses by essential oils derived from herbal plants and citrus fruits.
[8] NCBI – Anticancer activity of an essential oil from Cymbopogon flexuosus.
[9] NCBI –  Myrrh inhibits LPS-induced inflammatory response and protects from cecal ligation and puncture-induced sepsis.
NCBI – Effect of myrrh oil on IL-1beta stimulation of NF-kappaB activation and PGE(2) production in human gingival fibroblasts and epithelial cells.
[10] NCBI – Effects of lavender aromatherapy on insomnia and depression in women college students].
[11] NCBI – Effect of lavender essential oil on LPS-stimulated inflammation.
[12] NCBI – Antioxidant, analgesic and anti-inflammatory effects of lavender essential oil.
[13] NCBI – Lavender (Lavandula stoechas L.) essential oils attenuate hyperglycemia and protect against oxidative stress in alloxan-induced diabetic rats.
[14] NCBI – Shah, G., Shri, R., Panchal, V., Sharma, N., Singh, B., Mann, A.S. (2011, March). Scientific basis for the therapeutic use of Cymbopogon citratus, stapf (Lemon grass). J Adv Pharm Technol Res.
15 Journal of Medical Sciences – Effects of Ginger and Clove Oils on Some Physiological Parameters in Streptozotocin-Diabetic and Non-Diabetic Rats

Te-ar putea interesa si