Ciupituri insecte tantari uleiuri esentiale

Uleiuri esentiale impotriva insectelor

Share on facebook
Distribuie

Aroma noastra naturala este unul din primele lucruri care atrag tantarii, iar solutia din uleiuri esentiale functioneaza ca o bariera parfumata care indeparteaza insectele. Amintiti-va, nu exista formule magice pentru prepararea unei solutii cu uleiuri esentiale. Trebuie doar gasit acel amestec potrivit pentru chimia corpului si este recomandata testarea catorva amestecuri diferite folosind uleiurile esentiale eficiente dovedite stiintific, alegandu-le din tabelul de mai jos. 

Uleiurile esentiale, in general, au fost recunoscute ca fiind componente importante naturale ale repelentelor, deoarece sunt biodegradabile, netoxice si au reactii adverse minime asupra organismului si mediului inconjurator.[1] Numeroase studii au demonstrat ca uleiurile esentiale sunt eficiente ca repelente pentru tantari [2] [3]

Un studiu [4] din 2016 a testat efectele uleiurilor anumitor plante impotriva muscaturilor de tantari. Lotiunile bazate pe ulei esential au aratat o protectie impresionanta de 90% impotriva muscaturilor de tantari timp de patru ore.

Un alt studiu [5] a testat utilizarea uleiului esential de eucalipt. Cateva publicatii stiintifice au aratat ca uleiul de eucalipt din lamaie poate oferi o protectie asemanatoare unor concentratii scazute de ingredient dezinfectant comun DEET, desi vreau sa observ ca uleiul de eucalipt de lamaie nu a fost testat la nivel international sau cu tantari care raspandesc malarie atentie la calatorie. 

Cuprins

1. Combinati uleiurile esentiale pentru a le imbunatati efectul

Aroma noastra naturala este unul din primele lucruri care atrag tantarii, iar solutia din uleiuri esentiale functioneaza ca o bariera parfumata care indeparteaza insectele. Amintiti-va, nu exista formule magice pentru prepararea unei solutii cu uleiuri esentiale. Trebuie doar gasit acel amestec potrivit pentru chimia corpului si este recomandata testarea catorva amestecuri diferite folosind uleiurile esentiale eficiente dovedite stiintific, alegandu-le din tabelul de mai jos. 

Repelente uleiuri esentiale

S-a constatat ca folosirea uleiurilor esentiale in combinatii, functioneaza mai bine pentru respingerea insectelor decat uleiurile folosite individual. Acest lucru se poate datora faptului ca diferitii agenti volatili actioneaza asupra receptorilor insectelor in diferite moduri. De asemenea, diferite tipuri de insecte pot fi sensibile la anumite substante.

Amestecarea unui ulei nevolatil (ulei purtator, precum ulei de cocos, soia, argan, etc) cu uleiul esential ajuta la prelungirea efectului lor de respingere a insectelor. Uleiul de soia si uleiul de cocos au anumite proprietati de respingere a insectelor, ​​deci oricare dintre ele poate fi utilizat ca ulei purtator pentru amestecul de ulei esential.

Difuzoarele ajuta la distribuirea uleiurilor volatile in aer la o rata constanta. Utilizati o combinatie de uleiuri esentiale de respingere a tantarilor in difuzor pentru utilizare pe terasa sau in interior.

Pulverizatoarele – sunt indemana atunci cand aveti nevoie de protectie impotriva tantarilor in aer liber. Puteti amesteca uleiuri esentiale replante pentru insecte preparate cu apa sau alcool 

¼ ceasca de apa fierbinte
¼ ceasca alcool
Cate 5 picaturi de ulei esential de lamaie, eucalipt, cedru

Se amesteca ¼ ceasca de apa fierbinte cu ¼ ceasca alcool si se lasa sa se raceasca.

Se toarna intr-un recipient de sticla si se adauga uleiurile esentiale. Agitati bine inainte de a utiliza pulverizatorul.

Puneti uleiuri esentiale in recipientul de sticla. Se adauga uleiul purtator si se agita viguros. Stropiti si intindeti uleiul pe  pielea expusa chiar inainte de a iesi afara. Reaplicati la fiecare 60-90 de minute.

2. Spray pentru insecte (reteta de baza)

3%  ulei esential (in combinatii diverse)
72% apa distilata
25% etanol (alcool etilic; concentratie 95%)

Amestecati uleiurile esentiale cu etanolul si lasati acoperit cel putin 1 ora. Puneti in recipentul cu pulverizator si adaugati usor apa distilata. Evaporarea este normala. Puneti capacul recipientului.  Pulverizati in camera sau pe haine.

Folositi uleiurile esentiale recomandate in tabel in orice combinatie doriti, in functie de necesitati. Diluati corespunzator.  Exemplu de reteta [6]

Blendurile aplicate direct pe piele  impotriva insectelor ofera protectie directa acolo unde este necesar. Va poate proteja de ciupiturile insectelor atunci cand iesiti din casa. Trebuie sa va asigurati ca nu sunteti alergic la nici un component al blendului inainte de a le aplica.

30 ml purtator
12 picaturi de uleiuri esentiale

Puneti uleiurile intr-o sticluta cu roll-on si agitati energic pentru omogenizare. Veti obtine un blend cu dilutie 2%.

Este recomandat sa potriviti concentratia in functie de sensibilitate, varsta

  • Alcoolul este optional, dar ajuta la dispersarea/emulsifierea uleiurilor in amestecul de apa. Uleiul si apa se vor separa, deci va trebui sa agitati amestecul inainte de fiecare utilizare
  • Pentru a ajuta la prevenirea evaporarii rapide, se pot utiliza uleiuri purtatoare precum uleiul de cocos, ulei de neem si uleiul de soia. Asigurati-va ca ati cumparat soiurile ecologice, nescente si nerafinate. Uleiul de Neem este optional, dar este excelent pentru indepartarea tantarilor. Are un miros destul de puternic; totusi, daca te deranjeaza, poti sa reduci cantitatea sau sa il elimini complet.
  • Cercetarile sugereaza ca folosirea a cel putin 2% dilutie a uleiului esential cu aceste uleiuri purtatoare pot oferi o protectie similara cu produsele care contin DEET cu concentratie scazuta timp de pana la 1,5 ore (sursa).[7]
  • Agitati si pulverizati amestecul pe piele inainte de a va deplasa in aer liber sau cand va aflati in zone infestate cu tantari.
  • Nu inghiti!

Uleiul esential de muscata Geranium este eficient pentru respingerea capuselor. Prin acest studiu s-a constatat ca acest ulei esential este la fel de puternic ca un produs comercializat care contine DEET[8]

Rezultatele studiilor [9]10] au aratat ca uleiurile esentiale de cuiosoare, citronella, lemongrass si patchuli au fost cele mai eficiente impotriva speciilor de tantari. Uleiul esential de cuisoare, conform acestor studii, a fost cel mai eficient repelent. Aceste uleiuri ar putea fi utilizate pentru a crea o formula impotriva tantarilor. Pentru furnici: trasati o linie la fereste, usi sau in zonele unde au aparut

3. Surse, studii, cercetari

NCBI – National Center for Biotechnology Information

[1] Pavela R. Larvicidal property of essential oils against Culex quinquefasciatus Say. (Diptera:Culicidae) Ind Crop Prod. 2009;30:311–315.
[2] NCBI, Repellent activity of herbal essential oils against Aedes aegypti (Linn.) and Culex quinquefasciatus (Say.)
[3]  NCBI, Efficacy of Thai herbal essential oils as green repellent against mosquito vectors.
[4]  NCBI, New Candidates for Plant-Based Repellents Against Aedes aegypti; publicat în Journal of the American Mosquito Control Association
[5] http://www.placermosquito.org  Repellents are an important tool to assist people in protecting themselves from mosquito-borne diseases; realizat de Deparment of Healthand Human Services
[6] 15 ml etanol, 40 ml apa distilata, 54 pic EO (cuiosoare, citronella, lemongrass si patchuli)
[7] NCBI,  Plant-based insect repellents: a review of their efficacy, development and testing
[8] NCBI, Bioactivity-guided investigation of geranium essential oils as natural tick repellents.
[9] NCBI, Comparative repellency of 38 essential oils against mosquito bites
[10] NCBI, Repellent activity of herbal essential oils against Aedes aegypti (Linn.) and Culex quinquefasciatus (Say.)

 

Te-ar putea interesa si