Uleiurile esentiale sunt extracte naturale obtinute din seminte, scoarta, coaja, tulpini, radacini, flori si alte parti ale plantelor. Daca ati taiat vreodata o planta si ati simtit un miros parfumat, ati descoperit uleiul esential al plantei. Daca strangeti o coaja de portocale coapta, reziduul parfumat din mana este plin de uleiuri esentiale.
O planta contine ulei esential ca si component al propriului sistem imunitar, pe care il foloseste pentru protectie si vindecare. Uleiurile esentiale dau plantelor mirosurile lor distincte, protejeaza plantele impotriva pradatorilor si a bolilor si joaca un rol in polenizarea plantelor. Fiecare tip de ulei esential are o compozitie chimica diferita care influenteaza mirosul, modul in care este absorbit si cum este folosit de catre organism. Raportul delicat al compusilor aromatici gasiti in orice ulei esential il fac unic si ii confera beneficii terapeutice specifice.
In cazul uleiurilor esentiale pure, compozitia uleiului poate varia in functie de ora din zi, de sezon, de locatia geografica, de metoda si de durata distilarii, de varsta si de conditiile meteo, facand fiecare etapa a procesului de productie un factor determinant in calitatea produsului. Chiar si uleiurile din soiurile de plante, din aceeasi specie pot avea compozitii chimice diferite unul fata de celalalt.
Pana in prezent au fost identificate peste 3000 de soiuri de compusi aromatici