solutie baza

Solutie-baza pentru pulverizatoare

Share on facebook
Distribuie

Etanolul (alcoolul etilic) este o substanta lichida capabila sa distruga microorganismele. Acesta poate fi utilizat pentru a elimina si preveni cresterea microbiana. Este, de asemenea, un solvent capabil sa dizolve uleiurile. Ca atare, este potrivit sa se utilizeze ca solubilizant atunci cand se dizolva uleiuri esentiale.

Cantitatea de alcool etilic adaugata in produsul dvs. este importanta, precum si concentratia de alcool (procent). Timpul de diluare a uleiurilor esentiale joaca de asemenea un rol important. Unele uleiuri esentiale se vor dizolva usor, precum uleiurile de citrice care sunt foarte usoare si volatile. Alte uleiuri se dizolva mai greu, in timp ce unele pot ramane in alcool si nu se dizolva complet (de exemplu, uleiuri foarte grele, rasinoase, precum smirna). Acesta este motivul pentru care concentratia  alcoolului ales este atat de importanta.    

Pentru solubilizarea eficienta, alcoolul utilizat trebuie sa contina 95-100% etanol (concentratie)  

pentru conservare este necesar cel putin 60% alcool (concentratie)

 pentru solubilizarea uleiurilor esentiale este necesar cel putin 75% alcool (concentratie)  

Pentru a conserva corespunzator solutia pe baza de apa, alcoolul utilizat trebuie sa aiba un continut de etanol de minimum 60%. In timp ce alcoolul mai slab poate distruge microbii pe suprafete, obiectivul in acest caz este de a preveni cresterea microbiana din solutia pe care o preparam. Solutiile pe baza de apa ofera un habitat optim pentru dezvoltarea microbilor, germenilor, care pot avea efecte negative. 

Procentul de etanol care face parte din totalul formulei solutiei trebuie sa fie de minimum 20-30%. Se recomanda 25% pentru ca este un numar usor pentru a calcula formula produsului. Utilizarea procentelor pentru o formula de produs permite o ajustare a cantitatii dorite. Puteti face orice catitate doriti, utilizand o multiplicare simpla pentru a determina cantitatea necesara fiecarui ingredient. 

Pentru o solutie cu 3% uleiuri esentiale, formula ar fi 25% etanol, 72% apa distilata si 3% ulei esential.  

de exemplu, intr-un recipient de pulverizare pentru a face o solutie, ati folosi:

  • 28 ml etnol (95% concentratie) — 25% din intreaga formula
  • 82 ml apa distilata — 72% din intreaga formula
  • 3 ml ulei esential (aprox 108 picaturi) — 3% din intreaga formula  

Aceasta formula de baza poate fi folosita pentru spray-uri de corp si parfumuri personale.

  • Mentineti aceeasi unitate de masura pentru toate ingredientele. Cantariti ingredientele pentru acuratete ori de cate ori este necesar, folosind un cantar de bucatarie, care ofera acuratete in cantarire (mililitri); acestea sunt sunt preferate in comparatie cu masuratorile de volum (lingurite, linguri, cupe), in special pentru catitati mai mici. 
  • Se recomanda dezinfectarea instrumentelor, recipientelor (in interior si exterior), suprafetelor de lucru etc. cu 70% alcool inainte de preparare, pentru a reduce cantitatea microbilor chiar de la inceput. Lasati suprafetele si recipientele sa se usuce complet inainte de a incepe prepararea solutiei. 
  • Este recomandat, de asemenea, sa purtati manusi pentru a evita contacul pileii cu produsele si pentru a limita expunerea pielii la ingrediente. Alcoolul nediluat nu este prietenos cu pielea si poate provoca iritatie sau uscarea pielii. Uleiurile esentiale nediluate pe piele pot provoca reactii adverse.
  • Deteriorarea suprafetelor si a finisajelor, cum ar fi lemn finit, blaturi sau chiar manichiura, pot aparea in contactul cu orice alcool, inclusiv etanol. 
  • Daca faceti un spray pe care il folositi pe corp, asigurati-va ca evitati utilizarea uleiurilor esentiale fototoxice daca intentionati sa mergeti in aer liber dupa utilizare  si sa respectati recomandarile de siguranta generale si de diluare pentru uleiurile esentiale.

http://tisserandinstitute.org/essential-oil-dilution-chart/

Te-ar putea interesa si