Lapte turmeric reteta originala

Lapte de turmeric - reteta elixirului pentru sanatate

Share on facebook
Distribuie

Turmericul, curcuma sau Haldi este un super-aliment indian care a fost folosit de secole pentru vindecarea bolilor. Are unul dintre cele mai ridicate niveluri de antioxidanți și este un puternic antiinflamator. Este utilizat pe scară largă în alimentele indiene nu numai pentru beneficiile aduse sănătatii, ci și datorită credinței religioase că sfințește / purifică mâncarea. Se spune că echilibrează toate “tulburările” din organism.

Laptele de turmeric sau Turmeric latte este o versiune a tradiționalei băuturi indiene Haldi Doodh sau lapte cu turmeric, făcuta cu lapte de migdale, turmeric, miere și mirodenii. În rețeta occidentalizată combinăm laptele cu condimente rezente în cămară, precum cacao, scorțișoară, piper, obținând astfel o băutură caldă delicioasă.

Turmeric, elixir pentru sanatate

Dincolo de cercetări și studii, există secole de tradiție care prin folosirea turmericului se vindeca orice “durere”. Pe măsură ce explorăm subiectul, descoperim că medicina Ayurvedică și Unani din India au folosit și folosesc în continuare, turmericul în tratarea a nenumărate efectiuni ale sănătății.

În mod tradițional, laptele auriu/turmericul a fost utilizat pentru tuse, răceli, congestii, dureri de cap și dureri în gât. În ultimii ani, am reușit să conectăm științific turmericul cu nenumarate beneficii pentru sănătate. Voi menționa doar câteva dintre ele:

  • excelent pentru piele; ajută la combaterea radicalilor liberi care afectează pielea și o fac să își piardă strălucirea și elasticitatea
  • turmericul are proprietăți analgezice care ajută la reducerea durerii în gât.
  • este deosebit de eficient împotriva tusei uscate
  • detoxifică ușor ficatul
  • ameliorează stările de greață la gravide
  • crește imunitatea prin îmbunătățirea funcției hepatice și protejarea țesutului hepatic
  • ajută digestia, previne gazele și balonarea
  • curăță și purifică sângele
  • ameliorează simptomele frecvente de răceală
  • grăbește vindecarea rănilor este în mod natural antibiotic, analgezic și antiseptic
  • vindecare pentru afecțiuni precum eczema și psoriazis
  • întărește ligamentele
  • artrita
  • alergii, rinită alergică, febra fanului
  • împotriva depresiei
  • datorită proprietăților antiinflamatorii și anti-oxidante puternice, constituie o terapie complementară promițătoare pentru prevenirea cancerului. Studiile (1) sugerează că poate combate cancerul de piele, sân, colon, ficat, prostată
Turmeric milk reteta

Lapte de turmeric

1 ceașcă lapte (sau lapte vegetal neîndulcit)
½ linguriță turmeric pulbere
¼ linguriță ghimbir pulbere
¼ linguriță scorțișoară
un praf de piper măcinat
1 linguriță miere (sau îndulcitor, la alegere)

Puneți laptele într-o cratiță la foc mediu. Pentru a evita formarea bulgarasilor, punem toate condimentele (fără miere) într-un vas mic și amestecăm cu câteva linguri de lapte. După omogenizare, se toarnă această pastă în laptele călduț. Amestecați continuu timp de câteva minute. Nu lăsăți laptele să înceapă sa fiarbă (maxim 70 grade). Turnați laptele printr-o sită, apoi îndulciți după gust cu miere. Savurați-l cald.

Lapte de turmeric

Lapte de turmeric - antiinflamator

1 cană lapte de migdale neîndulcit (sau alt lapte la alegere)
½ linguriță turmeric pulbere
¼ linguriță ghimbir pulbere
2 boabe de piper negru
1 baton de scorțișoară
1 steluța anason
2 cuișoare
Miere ( sau alt îndulcitor la alegere)

Turnați laptele de migdale într-un vas mic la foc mediu. Adăugați condimentele, mai puțin mierea. Amestecați bine.  Încălziți laptele dar nu îl lăsăți să fiarbă (maxim 70 grade), aproximatix 4 – 6 minute. Se strecoară și se servește cald sau cu gheață. Indulciți după gust.

lapre de aur

Lapte de turmeric cremosso

1 cană lapte (migdale sau orez)
½ linguriță turmeric pulbere
½ linguriță scorțișoară
¼ linguriță nucșoară
un praf de piper măcinat
1 linguita ulei de cocos
1 linguriță miere
½ lingurită extract de vanilie

Puneți laptele de într-un vas la foc mediu. Toate ingredientele (mai puțîn mierea) se amestecă într-un castronel împreună cu 2-3 linguri de lapte, până la omogenizare. Adăugați compoziția in laptele călduț și se amestecă. Se ține pe foc aproximativ 4-6 minute, având grijă să nu fiarbă (maxim 70 grade).

lapte turmeric uleiuri esentiale

Lapte de turmeric cu uleiuri esențiale

1 cană de lapte
1 picătură ulei esențial turmeric
1 picătură ulei esențial ghimbir
un praf de piper măcinat
1 linguita ulei de cocos
1/2 linguriță extract de vanilie
1 linguriță miere (opțional)

Puneți laptele de într-un vas la foc mediu. Separat, se amestecă restul ingredientelor până la omogenizare. Se ia laptele de pe foc și se adaugă amesecul de condimente. Nu este necesară fierberea.

S-a dovedit că uleiul de turmeric crește potența curcumei care se găsește în rădăcinile de turmeric. Curcuma este folosită în India pentru o varietate de afectiuni de sănătate. Cu toate acestea, organismului îi poate fi greu să absoarbă curcumina. Ceea ce ne aduce un alt beneficiu al folosirii uleiului în loc de condiment: datorita turmeronilor din ulei, poate crește capacitatea de absorbtie pentru organism. 

Tips

Turmericul ar putea să nu fie pe gustul tuturor, însă pentru a-l introduce totuși în regimul nostru alimentar propun câteva tips-uri care pot fi de folos în crearea propriei rețete:

Serviți cu gheață.

Uleiul sau untul de cocos au acizi grași naturali și creează o textură cremoasă laptelui.

Se pot adauga: cacao, cuișoare, cardamon.

Poate fi folosit orice fel de lapte.

Putem folosi ghimbirul pentru aromă, însă, in plus maschează amărăciunea turmericului și aduce beneficii suplimentare pentru sanatate.

Folosiți întotdeauna pulbere de turmeric organic sau rădăcină de turmeric și evitați rădăcinile tratate chimic, care sunt nocive pentru organismul nostru.

Rădăcina de turmeric proaspătă este mai eficientă decât pulberea. Dacă ați cumpărat o cantitate mai mare de turmeric, se poate păstra la congelator până la 3 luni.

Putem face o spumă fină de lapte cu ajutorul mixerului pentru cappuccino.

Dacă vi se pare că băutura este prea amară, se poate că nu l-ați lăsat să se fiarbă suficient de mult. Prin fierbere,  pulberea de turmeric va fi mai puțin amară.

Piperina, substanța activă din boabele de piper, maximizează biodisponibilitatea curcuminei pentru a-i asigura cea mai bună absorbție.

Folosit în scop terapeutic, se bea de 2 ori pe zi pentru a accelera procesul de vindecare.

Turmericul poate să nu fie potrivit tuturor și poate duce la efecte adverse, cum ar fi sângerari ale nasului, erupții, deshidratare, aciditate sau constipație. Prin urmare, trebuie consultat sfatului unui medic atunci când se consumă turmeric pentru tratarea unor afecțiuni medicale.

(1) https://europepmc.org Botanical agents for the treatment of nonmelanoma skin cancer
Marko Mut, “Natural Remedies for Women’s Health Issues
Goodful, “The Goodful Cookbook: Simple and Balanced Recipes to Live Well
Maggie Green, “The Essential Plant-Based Pantry: Streamline Your Ingredients, Simplify Your Meals
Susan Branson, “101 Amazing Uses for Turmeric: Reduce joint pain, soothe your stomach, make a delicious dinner, and 98 more!
Vaidya Vasant Patil,  “Ayurveda Remedies Pro: A practical guide on Ayurvedic (herbal) medicines
Vikaas Budhwaar , “The Secret Benefits Of Ginger And Turmeric
Marko Mut, “Healthy Super Foods for Your Body
Giovanni Rigters , “Lose Weight, Look Great: The ultimate trifecta of weight loss
P. N. Ravindran, K. Nirmal Babu, Kandaswamy Sivaraman edited, “Turmeric: The genus Curcuma

Te-ar putea interesa si

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *