cum folosim uleiurile esentiale

Cum folosim uleiurile esentiale

Share on facebook
Distribuie

Metoda de utilizare aleasa depinde de efectul dorit si de uleiul esential ales. Unele uleiuri esentiale pot fi utilizate in moduri diferite.  

De exemplu, uleiul esential de lavanda (Lavandula angustifolia) poate fi folosit pe piele pentru taieturi si arsuri minore si poate fi inhalat pentru a stimula relaxarea si somnul. Lavanda este unul dintre putinele uleiuri esentiale care pot fi folosite nediluat pe suprafete mici ale pielii. De asemenea poate da savoare unei prajituri.

Asigurati-va ca acordati atentie precautiilor pentru fiecare ulei esential si metodade aplicare. Va oferim cateva sfaturi si exemple in aceasta sectiune, insa este important sa diluati uleiurile esentiale in mod corespunzator, sa va ganditi la reactiile individuale si sa urmariti indeaproape efectele adverse.

Nota: Daca nu sunteti sigur despre de metoda de aplicare, cum sa utilizati cu uleiurile esentiale, consultati un aromaterapeut calificat. ​

Uleiurile esentiale intra in organism in principal prin trei moduri:

Aromatic – inhalare
Topic – aplicat pe piele
Intern

In cadrul fiecaruia dintre acestea, exista diferite de metode de aplicare.

1. Aromatic

Aromaterapia se bazeazape raspunsul previzibil al organismului la stimulii olfactivi specifici. Uleiurile esentiale sunt utilizate pe scara larga in aplicatiile de aromoterapie. Anumite uleiuri esentiale, atunci cand sunt difuzate in aer, pot fi foarte stimulante, in timp ce altele pot fi linistitoare. 

Prin inhalare, moleculele uleiurilor esentiale ajung la creier, in plamani, rinichi si in sange in proportie de 50% – 70%. Ele sunt apoi eliminate din corp, deoarece sunt percepute de organism ca elemente straine. Dar nu inainte ca organismul sa se foloseasca de mare parte din moleculele benefice ale uleiurilor si sa le proceseze.

difuzor uleiuri esentiale 1

Difuzor

 Uleiul esential este plasat in acest aparat, difuzandu-se uneori cu apa – cititi instructiunile de folosire, masuri de siguranta –  si, uneori cu caldura, astfel incat sa se evapore. Aceasta este o modalitate buna pentru a aduce un miros de ulei esential intr-o camera, de exemplu, cu lavanda daca doriti sa induceti relaxarea intr-o sesiune sau o clasa de yoga.

 Difuzoarele pentru uleiuri esentiale electrice sunt concepute pentru a dispersa o ceata foarte fina de uleiuri esentiale. Ele vor umple usor aerul, beneficiind aftfel de avantajele de aromaterapiei si puterea vindecatoarea uleiului esential ales. 

Cercetarile arata ca difuzarea anumitor uleiuri poate ajutala reducerea bacteriilor, ciupercilor, mucegaiului si a mirosurilor neplacute. In plus, aceasta metoda va poate ajuta sa va relaxati, sa va reglati tensiunea, va ajuta in controlul greutatii, sa imbunatatiti concentrarea sau sa cresteti claritatea mentala. 

Uleiurile esentiale sunt volatile, pur si simplu inseamna ca se evapora cu usurinta la temperaturi normale si se rup in mod molecular cand sunt expuse la caldura. Metoda de ardere a lumanarilor cu uleiuri esentiale nu este, prin urmare, recomandata, deoarece puteti distruge beneficii importante ale uleiului esential prin caldura lumanarii. 

De asemenea, retineti ca uleiurile esentiale sunt inflamabile, facand metoda electrica de difuzare mai sigura si mai versatila de utilizat. Puteti sa conectati un difuzor electric oriunde in casa sau biroul dvs., fara a fi nevoie sa priviti cu atentie flacara sau sa aveti nevoie de o fereastra deschisa pentru a avea suficient oxigen in camera pentru a mentine flacara aprinsa. 

inhalare directa uleiuri esentiale

Inhalarea directa

Cateva picaturi de ulei esential sunt plasate pe o discheta sau tesatura de bumbac si lasate sa se evapore in aer. Daca doriti o doza mai intensa, mirositi discheta. In cazul in care se doreste o expunere mai usoara si mai constanta, pur si simplu pastrati discheta in apropiere (de exemplu, lasati-o pe birou, langa computer). 

Daca observati disconfort sau iritatie, opriti-va imediat. Aceasta metoda este foarte directa si puternica, utilizarea a mai mult de 1-2 picaturi poate fi coplesitoare. Este important sa tineti ochii inchisi atunci cand utilizati aceasta metoda.

inhalare abur uleiuri esentiale

Inhalarea aburilor

Este una dintre cele mai bune si mai sigure solutii pentru a trata simptomele racelii si gripei. Este modalitatea perfecta de curatare a sinusurilor. Utilizarea uleiului esential de eucalipt in acest mod se poate dovedi utila in cazul infectiilor respiratorii superioare si sinusurilor.

Se fierb 2-3 cesti de apa, se toarna intr-un vas si se adauga2-5 picaturi de ulei in apa. Plasati-va nasul la aproximativ 30 cm distanta de vas, acoperiti capul si vasul cu un prosop si inhalati incet aburul, respirand adanc.Daca observati ca aburul dispare sau se raceste, mai adaugati apa fierbinte si picaturi de ulei esential, dupa caz, deoarece apa se dilueaza.

Nota: Aceasta metoda nu este recomandata copiilor mai mici de 7 ani. Copii mai mari de 7 ani pot folosi ochelari de inot pentru a-si proteja ochii.

Spray uleiuri esentiale pulverizare

Pulverizare

Cateva picaturi de uleiuri esentiale sunt adaugate intr-o solutie pe baza de apa distilata; se agita solutia si se pulverizeaza in aer, pentru a odoriza o camera sau pentru a induce o stare de spirit. Este important sa agitati sticla inainte de pulverizare pentru a pulveriza solutia si nu doar apa. Reteta pentru solutie de baza pentru pulverizatoare.

2. Topic

Compusii din uleiurile esentiale sunt solubili in grasimi si, prin urmare, au capacitatea de a patrunde membranele pielii inainte de a fi absorbite de capilarele sanguine si drenate in sistemul circulator, care ajunge la toate organele tinta, beneficiind astfel intregul organism. 

Este important de observat ca majoritatea uleiurilor esentiale nu pot fi aplicate direct pe piele fara a fi diluate. Uleiurile purtatoare nu se evapora precum uleiurile esentiale. Alegerea uleiului de purtator vadepinde de preferintele asupra mirosului, a texturii si a sensibilitatii pentru a evita reactiile alergice. Optiunile pentru uleiurile purtatoare sunt: ulei de cocos, uleiul de migdale dulci, uleiul de samburi de caise, uleiul de samburi de struguri,etc.

Uleiurile esentiale pot fi aplicate pe piele folosind o varietate de tehnici. Zonele de aplicare a uleiurilor esentiale pe pielea dvs. se afla pe incheieturi, pe tample, pe picioare sau in spatele urechilor.

Factori care cresc absorbtia prin piele

Diferiti factori pot afecta absorbtia uleiurilor esentiale prin piele.

  • Daca masati zona in primul rand, aceasta va creste circulatia in zona respectiva, provocand astfel o crestere a absorbtiei uleiurilor esentiale.
  • De asemenea, caldura va creste circulatia si va spori absorbtia.
  • Unii cercetatori afirma ca uleiurile esentiale pot fi mai usor absorbite in zonele pielii cu concentratii mai mari de glande sudoripare si foliculi de par, cum ar fi capul, talpile si axile

Cum se prepara o solutie?

Ca regula generala, uleiurile esentiale ar trebui diluate intr-o substanta purtatoare (ulei purtator sau apa distilata), dar nu o concentratie mai mare de 3-5%. Mai multe informatii despre diluarea uleiurilor esentiale aici.

Care sunt tehnicile?

masaj uleiuri esentiale

Masaj

Masajul s-a dovedit a avea efect terapeutic si o multime de medici recomanda masajul. Masajul functioneaza de obicei pe toate grupele mari de muschi din corp. Este extrem de important de stiut ca miscarile masajului ar trebui sa mearga mereu spre inima. In caz contar, nu veti primi toate avantajele masajului. 

Se adauga cateva picaturi de ulei esential intr-un ulei purtator si se aplica pe piele masand delicat. Consultati tabelele pentru diluare, iar pentru copii aici. Alegerea uleiurilor esentiale pentru masaj se face in functie de efectul dorit.

compresa uleiuri esentiale

Comprese

Uleiul esential este diluat intr-un ulei purtator si aplicat pe un pansament sau direct in zona afectata. Se poate aplica incalzire sau racire, optional. De exemplu, cateva picaturi de ulei esential de ghimbir pot fi adaugate in apa calda si amestecate pentru a dispersa uleiul; apoi inmuiata o carpa in solutia aplicata pe articulatie. Daca se doreste, se poate incalzi zona suplimetar (perna electrica)

gargara uleiuri esentiale

Gargara

 Se adauga picaturi de ulei esential in apa. Se amesteca solutia, apoi faceti gargara si scuipati. NU inghititi! De exemplu, o picatura de ulei de Tea tree intr-un pahar de apa poate fi folosita pentru durerea in gat.

baie uleiuri esentiale

Baie calmanta

Prin adaugarea uleiurilor esentiale in baie poater fi un mod uimitor de a relaxare dupa o zi plina. Se adauga cateva picaturi de uleiuri esentiale in apa de baie imediat inainte de a intra in cada (combinate cu cateva linguri de lapte de corp sau gel de dus pentru a dispersa uleiurile esentiale). 

Aceasta metoda are ca rezultat absorbtia prin piele, precum si inhalarea uleiului esential volatilizat. De retinut ca uleiurile esentiale nu sunt solubile in apa; astfel, ele vor pluti deasupra apei. Sarurile de baie pot fi, de asemenea, utilizate pentru a dispersa uleiurile esentiale. Baile calde cresc fluxul sanguin din interiorul corpului si permit vaselor de sange safunctioneze mai bine.

3. Intern

Ingestia orala a uleiurilor esentiale nu este recomandata, decat sub recomandare medicala sau a unui aromaterapeut specializat. Ingerarea uleiurilor esentiale nu este o practica obisnuita in SUA, insa in Franta, este mai frecventa, dar numai atunci cand medicii si specialistii instruiti le prescriu si le administreaza.

Exista mai multe motive pentru precautie, inclusiv urmatoarele:

  • Unele uleiuri esentiale pot fi toxice pentru ficat sau rinichi atunci cand sunt ingerate.
  • Defalcarea compusilor chimici ai uleiurilor esentiale in timpul procesarii gastrice poate schimba efectele.
  • Pot exista interactiuni cu anumite medicamente. (Tisserand si Balacs, 1995; Schnaubelt, 1999)

4. Ce ar trebui sa stiu pentru a folosi in siguranta uleiurile esentiale?

Ingestia orala a uleiurilor esentiale nu este recomandata, decat sub recomandare medicala sau a unui aromaterapeut specializat. Ingerarea uleiurilor esentiale nu este o practica obisnuita in SUA, insa in Franta, este mai frecventa, dar numai atunci cand medicii si specialistii instruiti le prescriu si le administreaza.

Exista mai multe motive pentru precautie, inclusiv urmatoarele:

  • Unele uleiuri esentiale pot fi toxice pentru ficat sau rinichi atunci cand sunt ingerate.
  • Defalcarea compusilor chimici ai uleiurilor esentiale in timpul procesarii gastrice poate schimba efectele.
  • Pot exista interactiuni cu anumite medicamente. (Tisserand si Balacs, 1995; Schnaubelt, 1999)

Este important sa retineti ca uleiurile esentiale sunt extracte din plante, sunt pure, potente si foarte concentrate si prin urmare, ar trebui folosite echilibrat. Utilizarea uleiurilor esentiale este foarte simpla, imbunatatind calitatea vietii. Mai multe informatii despre utilizarea in siguranta uleiurile esentiale.

Surse, studii, cercetari

Battaglia, S., (2003).The complete guide to aromatherapy. Brisbane, Queensland, Australia: The International Centre of Aromatherapy. Buckle, J. (2003).
Clinical aromatherapy: Essential oils in practice, England, A. (2000). Aromatherapy and massage for mother and baby.
Abdelouaheb Djilani and Amadou Dicko. The Therapeutic Benefits of Essential Oils Adorjan, B. Buchbauer, G. (2010).
Biological properties of essential oils: an updated review. Flavour Fragr. J., Baser, K.H.C. Buchbauer, G. (2010).
Handbook of essential oils: Science, Technology, and Applications, . Schnaubelt, K. (1999).
Medical aromatherapy: Healing with essential oils. . Tisserand, R. Balacs, T. (1995).
Essential oil safety: A guide for health professionals.
https://www.webmd.com/  WebMD
Association for the International Research of Aromatic Science and Education University of Minnesota

Te-ar putea interesa si

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *