Uleiuri esentiale pt piele doterra

Uleiurile esentiale sunt excelente pentru ingrijirea naturala a pielii. Desi exista multe produse comerciale oferite pentru a reduce ridurile, trata acneea sau alte afectiuni ale pielii, multe persoane prefera alternativele naturale, cum ar fi uleiurile esentiale.  

Oferind o gama larga de proprietati anti-bacteriene, antiinflamatorii, antiseptice, astringente, antioxidante, anti-imbatranire, hidratante si rejuvenante, fiecare dintre aceste uleiuri are o compozitie diferita de ingrediente active, oferindu-le un pachet unic de beneficii pentru pielea noastra! Astfel, uleiurile esentiale pot hrani, hidrata si revigora pielea, insa pot, de asemenea, sa calmeze, sa reduca acneea si inflamatiile.

Nu numai ca aceste uleiuri sunt incredibile pentru piele, insa ajuta si la tratarea dezechilibrelor emotionale care insotesc aceste afectiuni.

 

Proprietatile antioxidante ale uleiurilor esentiale

Dezechilibrul puternic dintre radicalii liberi nocivi si antagonicii lor, antioxidantii reprezinta principala cauza a imbatranirii premature a pielii si a aparitiei ridurilor. Acest fenomen se mai numeste si “stres oxidativ“. Cresterea radicalilor liberi este cauzata in special de boli si infectii, stres, poluarea mediului, alimentatie necorespunzatoare, fumat, consum execsiv de alcool. In mod normal, luam antioxidanti prin dieta, mai ales asa-numitele super-alimente. De asemenea, uleiurile esentiale se numara printre cei mai buni furnizori de antioxidanti si niveluri ridicate ale ORAC[1]

ORAC masoara capacitatea antioxidanta a unei substante. Cu cat este mai mare valoarea ORAC cu atat puterea lor antioxidanta este mai puternica.

Valorile ORAC ale unor uleiurilor esentiale. Pentru comparatie, tabelul arata, de asemenea, valorile unor super-alimente.

Valori ORAC uleiuri esentiale piele

Trebuie sa tinem cont de cantitatea masurata si sa comparam corect valorile de mai sus. Nu putem compara  valoarea extrem de ridicata a ORAC a uleiului de cuisoare cu alimentele naturale, cum ar fi rodiile la 3.037. Este o comparatie eronata, intrucat valorile ORAC se raporteaza la 100 de grame. Asta inseamna ca am compara o portie de fructe cu 100 ml ulei esential.  

Uleiurile esentiale alimenteaza pielea cu antioxidanti. Avand un puternic efect antioxidant, uleiurile esentiale protejeaza pielea de radicalii liberi, eliminand astfel principala cauza a ridurilor si a pielii obosite. Desigur, exista o varietate de uleiuri esentiale care sunt potrivite pentru ingrijirea anti-imbatranire a pielii, pentru a reduce ridurile si a creste elasticitatea pielii. In decurs de 10 minute, majoritatea uleiurilor esentiale aplicate pe piele si antioxidantii lor sunt detectabile.

Uleiuri esentiale pentru piele

  • piele grasa: portocala, lemon, neroli, ylang ylang, tea tree, rozmarin, cedru, bergamot, chiparos, geranium, grapefruit, ienupar, lavanda, lemon, mandarin,  palmarosa, patchouli, petitgrain, tangerine, rose, salvie, tamaie, vetiver
  • piele uscata: musetel, tamaie, cedru, lavanda, geranium, mir, rose, geranium, helichrysum, ylang ylang
  • piele sensibila: musetel, lavanda, lemn santal, geranium, neroli
  • piele normala: rose, geranium, musetel, fenicul, lavanda, patchouli, lemn santal
  • piele lasata: geranium, tamaie, neroli, lavanda
  • piele excesiv de uscata, crapata: lavanda, patchouli
  • piele matura: tamaie, patchouli, lemn santal, chiparos, lavanda, jasmine, mandarin, neroli, palmarosa, patchouli, rose, geranium
  • pete piele matura – tamaie, mir, santal, lavanda, rose, geranium, patchouli, ylang ylang, grapefruit, neroli, tea tree, lemon, cuisoare, vetiver, coriandru, lemongrass
  • anti-aging, antirid: tamaie, geranium, lemn santal, neroli, ylang ylang, mir, lavanda, helycrisum, patchouli, rose, lamaie
  • acnee: lavanda, tea tree, lemon, portocala, geranium, bergamot, grapefruit, ienupar, petitgrain, cimbru, cedru, vetiver, lemongrass, musetel, mir, rose, palmarosa
  • ten mixt: patchouli, lavanda, ylang ylang, rose, geranium
  • SPF – helichrysum, mir
  • arsuri solare: musetel, lavanda, peppermint
  • piele iritata: lavanda, musetel
  • cuperoza: musetel, lemon, neroli, petitgrain, chiparos, geranium, rose, tamaie
  • rozacee: musetel, rose, geranium
  • cicatrizant, regenerarea pielii: helichrysum, tamaie, rozmarin, lavanda, mandarin, neroli, lemn santal, Immortelle doTERRA (Salubelle) , magnolie, rose
  • pielea din jurul ochilor:  lavanda, musetel, rose, tamaie, copaiba, 
  • eczema: bergamot, musetel, ienupar, lavanda, mir, patchouli, lemn santal
  • negi: oregano, rozmarin, tamaie

De ce sa folosim un ulei purtator?

Atunci cand le aplicam pe piele, uleiurile esentiale trebuie intotdeauna diluate! Baza in care se adauga uleiurile esentiale o reprezinta uleiurile purtatoare.

Uleiul purtator este un ulei natural vegetal folosit pentru a dilua uleiurile esentiale si pentru a ajuta la aplicarea uleiurilor esentiale pe piele. Acestea au, de asemenea, beneficii suplimentare de hidratare, hranire a pielii.

Diluare uleiuri esentiale piele

Cantitatea de ulei esential care ar trebui folosita pentru un amestec de uleiuri depinde de mai multi factori. Ca indicatie generala de dozare, aproximativ 1-2% ulei esential din cantitatea totala este bine tolerata.

Pentru pielea sensibila: diluare 1%
Pentru pielea normala: diluare 2%

Diluarea nu diminueaza si nu afecteaza proprietatile terapeutice ale uleiului esential!

Pentru a afla daca puteti tolera un anumit ulei pe piele, trebuie sa faceti un test cutanat. Aplicati cateva picaturi de ulei (ulei esential diluat in ulei purtator) pe interiorul bratului. Daca nu exista nicio reactie dupa aproximativ doua pana la patru ore, putem sa presupunem ca uleiul este bine tolerat.

Cum alegem uleiul purtator?

Alegeti acele uleiuri purtatoare care se potrivesc cel mai bine cerintelor si tipului dvs de piele. De asemenea, puteti sa va folositi de compozitia chimica a uleiurilor:

Uleiuri purtatoare pentru piele

0 – nu va infunda porii
1 – probabilitatea foarte mica de infundare a porilor
2 – probabilitate moderata-scazuta de infundare a porilor
3 – probabilitate moderata de infundare a porilor
4 – probabilitate destul de mare de infundare a porilor
5 – probabilitate mare de infundare a porilor

Acidul linoleic – este un acid gras, bogat in omega-6 polinesaturat si este unul dintre cei doi acizi grasi esentiali (al doilea fiind acidul oleic) pentru oameni, care trebuie sa-l obtina prin dieta lor.

Acidul oleic – este un acid gras care apare in mod natural in diferite grasimi si uleiuri animale si vegetale. Este un ulei inodor, incolor, desi probele comerciale pot fi galbui. Din punct de vedere chimic, acidul oleic este clasificat ca un acid gras omega-9 mononesaturat. Este cel mai intalnit acid gras din natura.

Uleiurile naturale purtatoare recomandate pentru tratarea acneei ar trebui sa aiba un continut ridicat de acid linoleic si un continut mai scazut de acid oleicPielea cu deficit de acid linoleic prezinta sebum in exces, care blocheaza usor porii si provoaca acnee.

In plus fata de continutul de acid linoleic si oleic, dorim, de asemenea, sa cautam uleiuri naturale care au un grad scazut de comedogenitate – riscul de a bloca porii.

Gradul de comedogenitate se stabileste in functie de cat  este de probabil ca un ingredient specific, cum ar fi uleiurile si unturile utilizate in formularea de produse cosmetice, sa infunde porii. Oricine este predispus la acnee sau puncte negre ar trebui sa evite uleiurile cu grad mare de comedogenitate, deoarece acestea sunt susceptibile de a provoca acnee recurenta. Cu toate acestea, persoanele cu pielea uscata ar putea utiliza un ulei mai emolient, spre mijlocul scalei.

Inainte de a aplica un ulei pe piele

  • Utilizati intotdeauna uleiuri uleiuri esentiale 100% pure, organice, de calitate terapeutica pentru a va garanta ca obtineti efectul dorit.
  • Uleiurile ar trebui sa nu contina aditivi, alcool, ingrediente artificiale, arome chimice, coloranti, parafine si conservanti. Parafinele nu penetreaza bine pielea, dar raman pe ea, inhiband respiratia si hidratarea pielii.
  • Asigurati-va ca uleiul esential se potriveste tipului dvs. de piele si ca nu sunteti alergic la acesta. Este recomandat ca testarea sa se faca separat, pentru fiecare ulei. Exista probabilitatea unei reactii adverse la uleiul purtator sau la uleiul esential.
  • Nu trebuie aplicat ulei esential nediluat pe piele. Trebuie diluat intotdeauna cu un ulei purtator de calitate superioara, conform graficului de diluare.

Uleiurile esentiale folosite pentru tratarea diferitelor afectiuni ale pielii

Uleiurile esentiale sunt extrase din plante prin distilare cu abur, prin presare la rece si reprezinta o esenta concentrata a plantelor din care sunt extrase. Calitatile si proprietatile terapeutice ale uleiurilor esentiale sunt mai concentrate si adesea sunt chiar mai puternice decat plantele. Exista multe uleiuri esentiale pot fi folosite in tratarea diferitelor afectiuni ale pielii, insa le-am ales cele mai eficiente.

Alegeti acele uleiuri esentiale care se potrivesc cel mai bine nevoilor dvs., cat si tipului de piele.

1. Ulei esential de Bergamot

Bergamot doterra ulei esential

Uleiul esential de bergamot este un ulei obtinut prin presarea la rece a cojii fructului de bergamot (o incrucisare intre lamaie si portocala). Este deosebit de eficient in tratarea acneei si a porilor infectati, datorita calitatilor sale anti-bacteriene. Poate fi folosit ca tonifiant, juta la echilibrarea uleiurilor naturale din piele, fara a cauza deshidratare, precum si in tratarea eczemelor, psoriazis, cicatrici, petelor de pe piele.

2. Ulei esential de Blue Tansy

uleiul esential Blue Tansy este eficient pentru mentinerea sanatatii pielii. Datorita componentei chimice Sabinene, Blue Tansy are capacitatea de a patrunde in profunzime in piele pentru a diminua petele.

Pe langa faptul ca este relaxant, Blue Tansy are proprietati analgezice, anti-fungice, antiinflamatoare și antialergice. Proprietatile vindecatoare ale Blue Tansy provin din pigmentul Chamazulene, care confera uleiului culoarea albastra. Datorita cantitatii mari de Chamazulene are are capacitatea de a calma si vindeca pielea afectata.

Este folosit pentru pielea uscata cu senzatie de mancaime, vanatai, psoriazis, eczeme, dermatita, inflamatii, acnee și piele arsa de soare.

3. Ulei esential de cedru (Cedarwood)

Cedarwood cedru doterra ulei esential

Uleiul de cedru, Cedarwood doTERRA, este folosit pentru a curata pielea grasa si, de asemenea, reduce acneea si semnele ei. Protejeaza porii pielii de microorganisme, praf. Uleiul esential de cedru are, de asemenea, proprietati anti-imbatranire, dand pileii luminuozitate.

4. Ulei esential de cuisoare (Clove)

Clove cuisoare doterra ulei esential

In general, cuisoarele sunt cunoscute ca un condiment de bucatarie. Cu toate acestea, uleiul esential este foarte versatil. Datorita continutului ridicat de eugenol (fitochimic), are un efect antibacterian puternic. Uleiul de cuisoare esential are cea mai mare valoare ORAC. Cu peste 1 milion μmolTE /100 g, acesta ofera un numar incredibil de antioxidanti care ne protejeaza pielea de imbatranirea prematura.

5. Ulei esential de eucalipt (Eucalyptus)

Eucalipt doterra ulei esential

Uleiul din eucalipt vindeca iritatiile pielii, acneea, datorita proprietatilor antiseptice si antibacteriene. Efectul terapeutic este sporit cand este combinat cu uleiurile esentiale de tea tree si lavanda.

6. Ulei esential de Geranium

Geranium doterra ulei esential

Uleiul esential de geranium (muscata) elimina toxinele si hraneste celulele pielii, pastrand-o hidratata. Ajuta la echilibrarea productiei de sebum – porii nu mai sunt obturati de cantitatile excesive de sebum, reducand astfel acneea. Datorita proprietatilor inflamatorii, calmeaza afectiuni, eczeme si rozace.

Acest ulei esential diminueaza, de asemenea, petele si semnele lasate de acnee. 

Geranium imbunatateste elasticitatea pielii si stimuleaza circulatia sanguina, prin urmare va reduce semnele de imbatranire si petele pigmentare. Acest ulei ajuta la refacerea stratului de colagen din piele.

7. Ulei esential de ghimbir

Ghimbir Ginger doterra ulei esential

Uleiul de ghimbir, Ginger doTerra, provine din radacina plantei de ghimbir si este o sursa importanta beneficii datorita concentratiei mari de gingerol. Este un antiseptic puternic, antiinflamator si antibacterian, facandu-l eficient in tratamentele pentru acnee sau probleme de sensibilitate ale pielii si alergii. Continutul ridicat de antioxidanti impiedica deteriorarea radicalilor liberi si imbatranirea prematura a pielii.

8. Ulei esential de grapefruit

Grapefruit doterra ulei esential

Constituie un tonic excelent pentru ca activeaza circulatia si reinnoieste celulele pielii. Are efect de intarire a tesuturilor si ofera fermitate pielii, motiv pentru care este extrem de popular in ingrijirea si intretinerea pielii.

Ajuta la prevenirea ridurilor datorita actiunii sale antioxidante si poate reduce vizibil ridurile fine atunci cand este utilizat in mod regulat.

Datorita continutului de terpene prezinta actiuni antiinflamatoare si antiseptice, fiind foarte eficient in tratarea acneei. Porii blocati, comedoanele și punctele negre formeaza pielea incarcata. Efectul tonifiant al uleiului de grapefruit reduce porii dilatati si ofera o stralucire plina de prospetime. 

Astringent natural este ideal pentru ingrijirea pielii grase (ten gras) deoarece indeparteaza excesul de sebum din pori si de pe suprafata fielii.

9. Ulei esential de Helichrysum

Helichrysum este cunoscut ca “imortelle” ceea ce inseamna “nemuritor”. Foarte putine uleiuri se pot egala cu Helichrysum la eficacitatea acestuia pentru tratarea diferitelor afectiuni ale pielii. Uleiul esential de Helichrysum este o componenta vitala in formulele cosmetice pentru ingrijirea pielii. 

Imbunatateste in mod semnificativ sanatatea pielii, reface supletea, o intinereste si ii reda frumusetea.

Are proprietati puternice anti-bacteriene, antiinflamatorii si antimicrobiene care vindeca acneea si inflamatiile. Este cel mai folositor pentru rozacee, deoarece sustine circulatia, diminuand astfel roseata asociata cu rozaceea, reducand in acelasi timp raspunsul inflamator la iritatii.

Helichrysum are efect regenerant si vindecator, excelent pentru piele matura, riduri, celulita, acnee, pori dilatati, vergeturi si cercuri de sub ochi.

Este cunoscut ca un eficient cicatrizant si regenerant al tesuturilor pielii. Este folosit pentru vergeturi, cheloide, vanatai si aspectul venelor varicoase.

Pentru toate tipurile de piele Helichrysum protejeaza in mod activ pielea prin intarirea mecanismelor de protectie naturale. De asemenea, calmează arsurile, inclusiv arsurile solare, eruptiile cutanate si alte iritatii ale pielii, precum si pielea crapata.

10. Ulei esential de iasomie

iasomie Jasmine doterra ulei esential

Uleiul esential de iasomie este unul dintre cele mai pretioase uleiuri esentiale. Substantele aromatice sunt obtinute din florile delicate prin proceduri deosebit de complexe. Cu toate acestea, este unul dintre uleiurile care irita pielea cel mai putin in timp ce atinge cele mai bune efecte. Uleiul de iasomie are un puternic efect antibacterian, favorizeaza circulatia sangelui.

11. Ulei esential de lamaie

lamaie Lemon doterra ulei esential

Uleiul de lamaie provine din presarea la rece a cojii de lamaie si contine d-limonen, un antioxidant[5] puternic. Aduce stralucire pielii, detoxifiaza si intinereste pielea. Datorita acestor beneficii, uleiul esential de lamaie este utilizat intr-o varietate mare de produse comerciale de ingrijire a pielii, pentru a reduce semnele de imbatranire, cum ar fi ridurile.

Uleiul esential de lamaie are calitati astringente, facandu-l excelent pentru indepartarea excesului de sebum prezent pe piele. Proprietatile antibacteriene ale uleiului de lamaie il fac eficient in tratarea punctelor negre si a acneei.

Asemeni uleiului de portocale, contine cantitati mari de vitamina C care vindeca si protejeaza pielea.

12. Ulei esential de lavanda

Lavanda doterra ulei esential

Este probabil uleiul esential numarul unu in vindecarea afectiunilor pielii, acnee, arsuri si taieturi, dar este, de asemenea, excelent pentru lupta impotriva semnelor de imbatranire! Este utilizat pe scara larga in aromoterapie si il regasim in foarte multe produse comerciale pentru intretinere si frumusete.

Acest ulei esential popular abordeaza problema acneei in moduri diferite. In primul rand, uleiul de lavanda este cunoscut ca reduce stresul – exista o legatura dovedita intre nivelurile de stres si acnee. In plus, datorita antioxidantilor si proprietatilor antiseptice, poate neutraliza rapid bacteriile care cauzeaza acneea, impiedicand si productia excesiva de sebum. In acest fel se abordeaza problema de la radacina.

Uleiul esential de lavanda grabeste vindecarea ranilor in faza incipienta prin accelerarea formarii tesutului si stimularea sintezei de colagen

Datorita calitatilor antiinflamatorii si antimicrobiene vindeca acneea, arsurile solare si afectiunile alergice ale pielii[7]. Lavanda este extrem de regeneranta, vindecatoare, antibacteriana si astringenta, care trateaza eficient pielea grasa predispusa acneei. Este, de asemenea, benefic pentru pielea iritata, deteriorata, pori dilatati, cicatrici, vergeturi si pete pigmentare.

Avem nevoie de antioxidanti pentru a lupta cu succes impotriva radicalilor liberi, care produc semnele de imbatranire precum ridurile si liniile fine. Intr-un studiu [8], o echipa de cercetatori a investigat efectele antioxidante ale lavanda. Rezultatele lor sugereaza ca uleiul de lavanda protejeaza impotriva stresului oxidativ din creier si ajuta organismul sa produca trei dintre cei mai puternici antioxidanti: glutation, catalaza si superoxid dismutaza (SOD).

Ca tratament pentru acnee, uleiul de lavanda actioneaza foarte bine cu alte uleiuri esentiale precum tea tree si tamaie.

13. Ulei esential de lemongrass

Lemongrass are proprietati antimicrobiene, antibacteriene, antiseptice si anti-fungice, care detoxifiaza, vindeca acneea si lumineaza pielea. Perfect pentru utilizarea ca toner si pentru intarirea tesuturilor pielii.

14. Ulei esential de menta (Peppermint)

Peppermint doterra ulei esential

Uleiul de menta calmeaza inflamatiile si iritatiile pielii cum ar fi eczema si psoriazis. In acelasi timp, lumineaza pielea terna si previne infundarea porilor si productia de sebum

15. Ulei esential de musetel

Roman chamomile musetel doterra ulei esential

Cunoscut pentru natura sa linistitoare, uleiul esential de musetel, Roma Chamomile doTerra, este excelent pentru tratarea pielii inflamate. Are proprietati de vindecare care reduc iritatiile pielii. Uleiul de musetel este, de asemenea, suficient de puternic pentru tratarea ranilor cauzate de cancer, piele excesiv de uscata (crapata), arsuri, vanatai si eruptii cutanate.

16. Ulei esential de Patchouli

Utilizarea uleiului esential de patchouli pentru vindecare are o traditie veche in medicina traditionala chineza si este folosita in primul rand pentru a trata toate tipurile de afectiuni ale pielii.

Studiile[6] au demonstrat ca atunci cand uleiul esential de patchouli a fost aplicat pe piele, aparitia ridurilor a fost semnificativ redusa, a fost mentinuta elasticitatea pielii si a crescut continutul de colagen. Colagenul este una dintre cele mai importante proteine structurale din organism. In piele, colagenul ofera fermitate, rezistenta si elasticitate.

Uleiul de patchouli esential este, prin urmare, un excelent remediu natural anti-imbatranire si ajuta pielea sa isi pastreze elasticitatea si luminuozitatea.

17. Ulei esential de rozmarin (Rosemary)

Rozmarin Rosemary doterra ulei esential

Uleiul din rozmarin hidrataza si tonifiaza pielea, ajuta la echilibrarea uleiurilor naturale din piele, fara a cauza deshidratare. Proprietatile sale antimicrobiene, antiinflamatorii si antiseptice ajuta la reducerea eczemelor, dermatitelor, negilor si acneei.

Antioxidantii[3]  din uleiul esential de rozmarin pot preveni si diminua ridurile, impiedicand radicalii liberi sa reduca elasticitatea pielii

18. Ulei esential de salvie (Clary Sage)

Clary Sage salvie ulei esential doterra

Acest ulei esential are calitati astringente si antiinflamatorii, excelente pentru tratarea pielii predispuse la acnee, pielea grasa, riduri si pielea matura, porii infundati si chisturile comedogenice

Uleiul esential de salvie are, de asemenea, o putere antioxidanta [4] mare si este, prin urmare, un excelent remediu anti-imbatranire. Astfel, protejeaza pielea de imbatranirea prematura, impiedica degenerarea tesuturilor.

Uleiul salvie este un remediu ideal pentru a reduce inflamatiile in dermatite, avand in vedere concentratia ridicata a compusilor antiinflamatorii, cum ar fi linalool.

Acest ulei esential poate regla, de asemenea, productia de sebum, lasand pielii un pH mai echilibrat si oferind un aspect mai curat, tonifiat si mai sanatos.

Clar salvie are, de asemenea, calitati sedative si linistitoare. In plus, are un efect de echilibrare asupra hormonilor feminini si creste atat nivelul de estrogen cat si progesteronul, care randul lor, au un efect pozitiv asupra aspectului pielii

19. Ulei esential de tamaie (Frankincense)

Tamaie Frankincese doterra ulei esential

Uleiul este extras din rasina copacului de smirna si este considerat deosebit de bland si prietenos cu pielea. Datorita tolerantei sale bune asupra pielii si datorita faptului ca acest ulei are un puternic efect antioxidant, este adesea folosit pentru ingrijirea pielii mature si pentru prevenirea si tratamentul ridurilor. Acesti antioxidanti incetinesc procesul de imbatranire si ajuta la regenerarea celulelor pielii.

Proprietatile anti-bacteriene si anti-fungice pot trata iritatiile pielii cum ar fi acneea si vindeca pielea uscata si crapata. Cand pielea este excesiv de uscata, se poate crapa si provoca iritatii dureroase sau poate predispune la infectie. Nu numai ca uleiul esential de mir poate proteja de orice infectie sau agent patogen care ar putea intra in organism prin piele, dar previne si deshidratarea pielii.

Poate fi aplicat preventiv, cat si pe pielea matura pentru tratamentul ridurilor.

20. Ulei esential Tea Tree
(Melaleuca, Arbore de ceai)

Tea tree Melaleuca doterra ulei esential

Natura antimicrobiana si antibacteriana a uleiului de arbore de ceai il fac un excelent ulei esential pentru tratarea acneei si imbunatatirea aspectului pielii. Au fost facute numeroase cercetari[2] pe aceasta tema si s-a constatat ca persoanele care utilizeaza ulei de arbori de ceai avut prezentat o vindecare a acneei, iar leziunile existente lasate de acnee pot fi reduse in mod semnificativ prin utilizarea acestui ulei puternic.

 Spre deosebire de peroxidul de benzoil folosit in produsele cosmetice pentru tratarea acneei, uleiul de melaleuca nu provoaca roseata sau iritatii, insa este la fel de puternic. Este, de asemenea, eficient impotriva afectiunilor pielii, cum ar fi eczeme si psoriazis.

21. Ulei esential de Ylang ylang

Ylang ylang doterra ulei esential

Numele “Ylang Ylang” inseamna “floarea florilor”, iar uleiul esential extras din aceste flori este adesea folosit in parfumuri si in produse din industria cosmetica.

Restabileste echilibrul hormoilor feminini, care, la randul lor, sustin aspectul tanar al pielii noastre.

Potrivit unui studiu[9], Ylang ylang a aratat unele efecte antioxidante care ar putea ajuta la regenerarea pielii. In special, s-a demonstrat ca Ylang-Ylang ajuta la reconstruirea proteinelor si grasimilor pielii, reducand in acelasi timp numarul radicalilor liberi.

Ylang este cunoscut pentru regenerarea celulelor pielii, netezirea liniilor fine si imbunatatirea elasticitatii pielii.

Datorita naturii antibacteriene, antiseptice si antiinflamatorii reprezinta un remediu rapid si eficient pentru acnee si pielea iritata sau inflamata.

Foarte eficient in ingrijirea pielii grase (ten gras), regleaza activitatea glandelor sebacee si sustine hidratarea pielii.

Retete

Protocol cicatrici

Dimineata si seara: aplicare Magnolia Touch, Immortelle Touch (Salubelle) și Rose Touch. Uleiurile florale sunt incredibile pentru sanatatea si regenerarea pielii.

Amestec – intr-o sticluta de 100 ml se adauga: 15 picături lavanda, 10 picaturi Helichrysum (stimuleaza circulatia sanguina) , 10 picaturi de tamaie, 10 picaturi de lemn de santal, 10 picaturi de smirna. Se completeaza cu ulei de cocos frationat pana la umplerea sticlutei. Pentru cicatrici se aplica la fiecare 30 de minute.

Fermitate

Dupa nastere sau dupa ce am scapat de cateva kilograme, pielea devine lasca si isi pierde din fermitate. Acest amestec de uleiuri ajuta pielea sa isi recapete elasticitatea si sa devina mai ferma.

Amestecati ingredientele de mai jos in recipiente din sticla de culoare inchisa. Puneti amestecul in palma si masati zonele afectate. Nu spalati imediat, ci lasati sa actioneze pana seara, respeciv dimineata.

Dimineata: 4 picaturi tangerine, 4 picaturi chiparos, 10 ml ulei purtator (ricin)

Seara: 8 picaturi patchouli, 5 chiparos, 5 geranium, 1 sadalwood, 20 ml ulei purtator (ricin)

Negi

Intr-o sticla de 10 ml puneti: 5 picaturi ulei chiparos, 5 oregano, 5 tamaie, 10 lamaie. Completati pana la umplere cu otet de mere. Aplicati de 2 ori pe zi, timp de 3-6 saptamani, pana la disparitia completa.

Precautii si siguranta

  • Inainte de a fi aplicat pe piele, uleiul esential trebuie diluat cu un ulei purtator ales de dvs. .Inainte de utilizare este recomandata efectuarea unui test cutanat. Acest lucru trebuie facut intotdeauna inainte de utilizarea pe scara larga – mai ales daca doriti sa aplicati amestecul pe fata. Alegeti o zona mica de piele si aplicati amestecul de uleiuri.  Daca observati o reactie in decurs de 24 de ore, este posibil sa fiti alergic la ulei si este necesara intreruperea utilizarea acestuia. 
  • Toate uleiurile esentiale de citrice, inclusiv lamaie si grapefruit, fac pielea mai sensibila la lumina soarelui. Este important sa evitati expunerea la lumina soarelui cateva ore dupa utilizarea uleiurilor esentiale de citrice – fotosensibilitate.
  • Uleiul esential de smirna nu este recomandat femeilor care alapteaza sau sunt insarcinate.
  • Diluati intotdeauna uleiul de cuisoare, deoarece folosit nediluat este iritant pentru piele

Surse, studii, cercetari

[1] https://www.biosourcenaturals.com/pure-essential-oils/essential-oil-antioxidant-capacity-orac-values/

[2] https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf035377d  Evaluation of Antioxidant Activity of Australian Tea Tree (Melaleuca alternifolia) Oil and Its Components

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4227022/  Antioxidant activity of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) essential oil and its hepatoprotective potential

[4] http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.322.6512&rep=rep1&type=pdf  Evaluation of the Antioxidant and Antimicrobial Activities of Clary Sage

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10713866  Oxidative stress and antioxidants at skin biosurface: a novel antioxidant from lemon oil capable of inhibiting oxidative damage to the skin.

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24747030 Prevention of UV radiation-induced cutaneous photoaging in mice by topical administration of patchouli oil.

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5224583/  Chemical Composition, Antioxidant and Antimicrobial Activity of Essential Oils from Organic Fennel, Parsley, and Lavender from Spain[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23351960 Neuroprotective effects of inhaled lavender oil on scopolamine-induced dementia via anti-oxidative activities in rats.

[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4534619/  Traditional Uses, Phytochemistry, and Bioactivities of Cananga odorata(Ylang-Ylang)

Close Menu