Uleiuri baza purtatoare

Uleiurile purtatoare (de baza, transportoare) sunt exact ceea ce semnifica denumirea – acestea poarta, transporta un ulei esential pe piele atunci cand este aplicat local.

Uleiul purtator poate raspandi uleiul esential (chiar si o cantitate foarte mica) pe o zona mai intinsa, decat in cazul in care ar fost aplicat uleiul esential simplu (pot ajuta la ameliorarea problemelor legate de piele, precum acnee, eczema, piele uscata, pete solare, etc.).

Folosind uleiuri purtatoare, de asemenea, incetineste viteza de absorbtie, deci cresteti impactul uleiurilor esentiale. Inainte de a utiliza topic un ulei esential, consultati tabelele de dilutie.

Un alt motiv pentru care sunt utilizate purtatoare este caunele uleiuri esentiale sunt „fierbinti”. Oregano este un astfel de ulei „fierbinte”. Uleiurile purtatoare diueaza uleiul „fierbinte”, astfel incat iritarea sa nu mai aiba loc. Daca accidental, uleiurile sunt puse in ochi, uleiurile purtatoare pot curata si calma zona.

Uleiurile de baza purtatoare sunt: ulei de migdale,  cocos, aloe vera, samburi de caise,  avocado,  primula, seminte de struguri, alune, jojoba, macadamia, masline, susan, nuci,  germeni de grau, seminte de dovleac, sofranel, floarea soarelui, canepa.

Migdale ulei de baza purtator

Uleiul de migdale

  • Este bogat in vitamina E antioxidanta, o vitamina care stimuleaza regenerararea celulelor pielii.
  • Echilbreaza uleiurile naturale ale pielii si impiedica uscarea excesiva prin blocarea hidratarii existente. Acest lucru face ca uleiul sa fie deosebit de benefic pentru pielea foarte uscata sau iritata. Cu toate acestea, este potrivit si pentru toate tipurile de piele.
  • Hidrateaza si hraneste pielea, amelioreaza inflamatia si iritarea.
  • Este ideal pentru amestecurile de ulei de masaj deoarece nu se subtiaza prea repede.
  • Are proprietati emoliente, fiind perfect pentru amestecurile de hidratare si masaj facial, fara a se simti gras pe fata
  • Din punct de vedere istoric, a fost utilizat in medicina chineza si ayurvedica pentru tratarea afectiunilor cutanate, precum eczeme si psoriazis.
  • Este usor absorbit in piele, astfel incat atunci cand este combinat cu uleiuri esentiale antimicrobiene, cum ar fi tea tree, lavanda, acesta poate ajuta curatarea cu blandete a  pielii.
Samburi de caise ulei de baza purtator

Ulei de samburi caise​

  • Se absoarbe rapid (datorita vascozitatii reduse), are o textura foarte fina care il face potrivit pentru utilizarea pe pielea grasa.
  • Datorita texturii sale si pentru calitatile anti-imbatranire, este un purtator perfect pentru masajul facial si amestecurile hidratante.
  • Are proprietati anti-inflamatorii
  • Emolienta si hranitoare pentru piele
  • Calmeaza pielea uscata, sensibila sau iritata (este anti-pruritica). 
  • Utilizat pentru eczeme, psoriazis si dermatita
Argan ulei de baza purtator

Ulei de argan

  • Este deosebit de bogat in vitaminele E si A antioxidanta care cresc semnificativ regenerarea celulara, fiind un purtator minunat pentru amestecuri de uleiuri anti-imbatranire; cercetarile[1] sugereaza ca uleiul de argan este util in imbunatatirea elasticitatii pielii si are efecte anti-imbatranire
  • Ofera o protectie naturala impotriva soarelui
  • Poate fi utilizat pentru a ajuta la vindecarea si hidratarea pieleii, previne formarea de vergeturi, cicatrizeaza rani mici
  • In combinatie cu uleiuri esentiale, stimuleaza cresterea sanatoasa a unghiilor si cuticulelor
  • Proprietatile de restructurare il fac util in ingrijirea parului; utilizati-l ca purtator pentru amestecuri de uleiuri menite sa repare varfurile despicate, parul deteriorat
  • Se absoarbe rapid si este suficient de bland pentru a fi utilizat pe pielea sensibila. Nu lasa pielea grasa. Ajuta la reducerea nivelului de sebum la persoanele cu piele grasa
Avocado ulei de baza purtator

Ulei de avocado

  • Este unul dintre cele mai groase si mai hranitoare uleiuri purtatoare din lista noastra.
  • Contine cantitati semnificative de acid palmitoleic – un acid gras care este prezent in mod natural in tesuturile adipoase umane. Deoarece este o lipida pe care corpurile noastre o recunosc ca fiind “familiara”, acidul palmitoleic se absoarbe si ofera hrana pentru straturile inferioare ale pielii. Acest lucru face ca uleiul de avocado sa fie ideal pentru pielea matura, care tinde sa se subtieze, avand rata mai lenta de regenerare celulara.
  • Este foarte gros si are un timp de uscare lent, ceea ce il face o baza buna pentru amestecurile de uleiuri esentiale pentru masaj aromaterapeutic. Pentru a crea un amestec cu textura mai fluida, amestecati-l cu ulei de migdale dulci
  • Contine nutrienti vitali si antioxidanti.
  • Este foarte hidratant, deci actioneaza cel mai bine la pesoanele cu piele uscata si aspra. Ajutala imbunatatirea texturii pielii, indeparteaza machiajul si hidrateaza parul.
  • Cercetarile[2] sugereaza ca uleiul de avocado poate ajuta la reducerea inflamatiei si la cresterea productiei de colagen; ca atare, este extrem de eficient in amestecurile cu uleiuri esentiale pentru tratarea afectiunilor inflamatorii ale pielii, precum eczeme si psoriazis facandu-l un ulei purtator eficient  pentru tratarea afectiunilor de piele.
  • Sfat: nu depozitati in frigider, deoarece acest lucru dauneaza anumitor constituenti utili
Cocos ulei de baza purtator

Ulei de cocos

  • Ofera un numar incredibil de beneficii pentru sanatate pentru piele si pentru par
  • Natural antioxidant, antiinflamator, anti-fungic si antibacterian; poate ajuta la echilibrul zaharului din sange, a tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol si a hormonilor.
  • Are o greutate moleculara mica, permitandu-i sa patrunda pe piele la un nivel mai profund; hranitor pentru piele, par si unghii
  • In plus, uleiul de nuca de cocos are proprietati antiseptice, antibacteriele si antimicrobiene, deci este uleiul purtator perfect pentru ameliorarea problemelor de piele, cum ar fi acnee, eczeme si rani.
  • Eficacient in tratarea pielii uscate, aspre, descuamata si calmeaza senzatia de mancarime[3]
  • Pentru utilizarea in aromoterapie, nu puteti folosi ulei de nuca de cocos nerafinat, deoarece se solidifica precum untul in borcan si poate fi scos decat in bucati, nu intr-o versiune lichida. Prin urmare, este disponibil sub forma unui ulei purtator “fractionat” care este uleios si foarte util pentru aplicatiile de aromoterapie. Uleiul de cocos fractionat se va simti foarte fin pe piele, nu va infunda porii.
Aluna ulei de baza purtator

Ulei de alune

  • Datorita actiunii astringente, este util in amestecurile de uleiuri esentiale folosite pentru pielea predispusa la acnee, afectiuni inflamatorii ale pielii; calmeaza senzatia de mancarime
  • Se absoarbe destul de usor in piele, hidratand.
  • Viscozitatea scazuta asigura o absorbtie rapida fiind o baza excelenta pentru amestecurile de uleiuri esentiale folosite pentru tratarea afectiunilor musculare
  • Este o baza excelenta pentru amestecurile cu uleiuri esentiale cu arome de pamant, picante si lemnoase.
  • Excelent pentru matreata
  • Amelioreaza durerile cauzate de arsuri, inclusiv arsurile solare
  • Perioada de valabilitate 12 luni dacaeste pastrataintr-un loc rece, intunecat
Jojoba ulei de baza purtator

Ulei de jojoba

  • Din punct de vedere tehnic este o ceara, nu un ulei adevarat, avand o durata de depozitare de 25 de ani, deoarece este capabila sa reziste hidrolizei si oxidarii; atunci cand este amestecat cu alte uleiuri purtatoare, jojoba confera rezistenta la oxidare celorlalte uleiuri din amestec.
  • Combinatia de acizi grasi din ulei mimeaza compozitia naturala a pielii noastre atat de bine, incat jojoba se absoarbe mai bine decat majoritatea altor uleiuri purtatoare.
  • Este un fungicid natural, fiind ideal pentru amestecurile de uleiuri esentiale destinate tratarii infectiilor fungice topice.
  • Are multe beneficii pentru piele, par, unghii si cuticule. Acest lucru – combinat cu rata de absorbtie rapida- face ca jojoba sa fie un purtator excelent pentru toate uleiurile esentiale cu aplicare topica.
  • Imita colagenul (principala proteina structurala a diferitelor tesuturi conjunctive), facandu-l relaxant pentru piele, in special pentru cei care au hipersensibilitate, eczeme, psoriazis si acnee.
  • Contine vitaminele E si B, care ajuta la tratarea arsurilor solare si a ranilor, are proprietati antifungice si antiinflamatoare si contine acizi grasi (studiu). [4]
  • Actiunea antiinflamatoare permite ameliorarea reumatismului si a artritei, facandu-l o baza perfecta pentru uleiurile esentiale care trateaza astfel de afectiuni
  • Ajuta la reducerea nivelului de sebum la persoanele cu piele grasa, deci este un ulei bun pentru toate tipurile de ten.
  • Uleiul de jojoba face sinergie buna cu uleiul de migdale dulci, cele doua uleiuri avand calitati apropiate de uleiurile naturale ale pielii noastre. Combinate, sunt perfecte pentru toate aplicatiile topice: de la masaj la cosmetice.
  • Nota: asigurati-va ca achizitionati ulei nerafinat, de culoare aurie, nu rafinat, albit sau odorizat (el neavand un miros propriu)
Masline ulei de baza purtator

Ulei de masline

  • Este cel mai bine cunoscut pentru continutul sau bogat de acid oleic (cel mai ridicat din orice sursa naturala), compusi anti-inflamatori si antioxidanti
  • Se poate utiliza pe orice tip de piele, deoarece uleiul este destul de usor si nu va infunda porii. Poate fi folosit ca ulei purtator pentru a va hidrata pielea, grabi vindecarea ranilor si chiar a ajuta la combaterea infectiilor.
  • Cercetarile sugereaza ca uleiul de masline poate servi drept un tratament eficient pentru afectiunile legate de piele, cum ar fi dermatita seboreica, psoriazisul, acneea si dermatita atopica. Ajuta la diminuarea acestor probleme ale pielii prin reducerea inflamatiei si combaterea cresterii bacteriilor[5]. Proprietati antiseptice si antirid
  • Datorita continutului ridicat de proteine, vitamine si minerale, este perfect pentru blendurile de uleiuri esentiale care hidrateaza si repara parul deteriorat, deoarece se usuca relativ repede si nu va ingrasa parul
  • Este sntiinflamator, facandu-l linistitor pentru arsuri, ciupituri insecte si senzatie de mancarime; excelent ca ulei purtator pentru uleiurile esentiale care trateaza astfel de afectiuni.
Susan ulei de baza purtator

Ulei de susan

  • Are concentratii bogate de vitamine E si B-complex, precum si calciu, magneziu, fosfor, proteine si lecitina.
  • Este un ulei gros care ofera hidratare excelenta si profunda pentru calmarea pielii foarte uscate sau iritate. Utilizati-l in amestecuri destinate tratarii eczemelor, psoriazisului sau altor afectiuni inflamatorii ale pielii. Este de asemenea excelent pentru revitalizarea pielii mature.
  • Este extrem de eficient in amestecurile cu uleiuri esentiale pentru tratarea afectiunilor inflamatorii ale pielii, precum eczeme si psoriazis facandu-l un ulei purtator eficient pentru tratarea afectiunilor de piele.
Unt cacao ulei de baza purtator

Unt de cacao

  • Ajuta la estomparea cicatricilor de pe piele
  • Reduce aparitia vergeturilor
  • Este o baza minunata pentru unturi de corp
  • Uleiuri foarte stabile, cu o durata de panala 5 ani
Samburi struguri ulei de baza purtator

Ulei din seminte de struguri

  • Reduce aparitia vergeturilor si liniilor fine din jurul ochilor
  • Proprietatile regenerative ajuta la restabilirea tesuturilor deteriorate
  • Se absoarbe rapid in piele datorita vascozitatii scazute
  • Finisarea fina nu lasa reziduuri grase pe piele
  • Hipoalergenic, fara gust si incolor
  • Nota: acesta este adesea un ulei rafinat, motiv pentru care se pastreaza bine si are o durata lunga de conservare
Shea ulei de baza purtator

Unt de shea

  • Asigura protectie la radiatii UV
  • Proprietatile antiinflamatorii il fac un ulei purtator excelent pentru uleiurile esentiale utilizate pentru durerile musculare si reumatismul dureros
  • Proprietatile de vindecare il fac o baza buna pentru blendurile folosite pentru eczeme, arsuri, rani si zgarieturi
  • Excelent pentru reducerea aspectului cicatricilor si vergeturilor
  • Remedii pentru pielea imbatranita si parul uscat
Cocos ulei de baza purtator

Masuri de precautie

  • Asemeni cazului in care aplicati un ulei esential nou pe piele,  este recomandat sa efectuati un test pentru piele. Desi majoritatea acestor uleiuri purtatoare sunt suficient de blande chiar si pentru zonele cu piele sensibila, este de dorit sa fiti siguri ca nu aveti alergie sau sensibilitate la un ulei nou.
  • Asigurati-va ca pastrati uleiurile purtatoare intr-un vas din sticla intunecata, inchis ermetic. Cele mai multe uleiuri purtatoare pot fi depozitate in frigider sau intr-un loc intunecos, rece.
  • De-a lungul timpului, uleiul purtator devine ranced, ceea ce face ca uleiul sa aiba un miros puternic si amar. Daca observati ca mirosul de ulei de purtator s-a schimbat in timp, aruncati-l si cumparati unul nou.

Surse, studii, cercetari

[1]  The effect of dietary and/or cosmetic argan oil on postmenopausal skin elasticity

[2] Effect of Semisolid Formulation of Persea Americana Mill (Avocado) Oil on Wound Healing in Rats
[3]  A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis. Un studiu dublu-orb, controlat randomizat, a urmarit determinarea eficacitatii uleiului de nucade cocos virgin in tratarea xerozei usoare panala moderate, un termen medical folosit pentru a descrie pielea uscata, aspra, mancarime si scalabila. Treizeci si patru de pacienti au fost randomizati saaplice fie ulei de nucade cocos, fie ulei mineral pe picioare, de douaori pe zi timp de douasaptamani. Cercetatorii au descoperit cauleiul de cocos si uleiul mineral au avut efecte comparabile, ambele putand imbunatati simptomele de xerozafaraa provoca reactii adverse.
[4] Jojoba in dermatology: a succinct review.
[5] The importance and perspective of plant-based squalene in cosmetology.

Leave a Reply

Close Menu